Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi

Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi

Ciesz się smakiem lata bez względu na porę roku z naszą waniliową roladą biszkoptową z truskawkami liofilizowanymi. Ta delikatna rolada, zapachniała wanilią, to prawdziwa uczta dla fanów słodkości. Mocno waniliowe ciasto biszkoptowe idealnie kontrastuje z lekko kwasowymi, ożywczymi truskawkami liofilizowanymi. Stworzą one eksplozję smaków w Twoich ustach. Ten przepis to przepiękna kombinacja delikatnej tekstury biszkoptu i intensywnego smaku owoców, które dostarczą niepowtarzalnego doświadczenia kulinarne. To doskonały deser na specjalne okazje, ale również na co dzień. Definitywnie rolada waniliowa z truskawkami liofilizowanymi to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie klasyki z nowoczesnością.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli
  • Krem – składniki o temperaturze pokojowej:
  • 200g masła
  • 200 ml skondensowanego mleka (u mnie domowe)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 10 g truskawek liofilizowanych

Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy – białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość.

    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.

    Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
  2. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.

    Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.

    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.

    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.

    Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.

    Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
  3. Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy.

    Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, posypuję truskawkami liofilizowanymi i zwijam roladę.
  4. Zwiniętą roladę przekładam na tacę.

    Przed podaniem posypuję lekko przetartymi przez sitko truskawkami liofilizowanymi.

Waniliowa rolada biszkoptowa z truskawkami liofilizowanymi – dodatkowe informacje

Przepis na domowe mleko skondensowane: /przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami
Następny przepis: Waniliowe babeczki z karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode