Waniliowa babka z polewą czekoladową
Składniki:
- Składniki na przygotowanie ciasta:
- 100g miękkiego masła
- 175g śmietany 18%
- 270g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 40g budyniu waniliowego
- 4 duże jajka
- laska wanilii (lub olejek waniliowy)
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa:
- 100ml śmietanki 30%
- 50g gorzkiej czekolady
Waniliowa babka z polewą czekoladową – jak zrobić?
- Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Masło ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy ale tylko do połączenia składników żeby nie za długo, stopniowo dodajemy mąki połączone z budyniem i proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy, dodajemy wanilię i śmietanę, mieszamy łyżką.
Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego patyczka).
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, mieszamy i odstawiamy.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i polewamy polewą czekoladową, ja polewam gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.
xxxx – dodatkowe informacje
Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Więcej zdjęć i przepis krok po kroku u mnie na blogu, zapraszam bo tutaj jest ogromny problem z dodaniem większej ilości zdjęć 🙁 http://wypiekirene.blogspot.com/2018/04/waniliowa-babka-z-polewa-czekoladowa.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami
Następny przepis: Waniliowe babeczki z karmelem