Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca

Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca

Mając na uwadze nadchodzące Walentynki, prezentujemy przepis na wyjątkową i oryginalną karpatkę bez konieczności pieczenia. Delikatne ciasto, kuszący krem i przyjemny kształt serca to wszystko, co potrzebujesz, aby w tym szczególnym dniu sprawić swojemu ukochanemu niezapomniany prezent. Słodki, kremowy deser jest jak miłe wyznanie miłości zamknięte w jednym kęsie. Przygotowanie karpatki w kształcie serca, pomimo że nie wymaga używania piekarnika, jest niezwykle proste i szybkie. Spróbuj swoich sił i zaskocz swoją drugą połówkę tym wyjątkowym deserem na Walentynki.

Składniki:

  • forma serduszko 22 x 21 cm
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • groszek ptysiowy 1 opakowanie 125g
  • krem karpatkowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 200g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • dekoracja:
  • cukier puder

Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca – jak zrobić?

  1. Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca 1.
    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki zabezpieczyć folia spożywczą. Na dno wysypać połowę groszków ptysiowych i odstawić na czas przygotowywania kremu.
  2. Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca 2.
    Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód we formie, dociskać go i równo wierzch rozprowadzić. Na masę wyłożyć pozostały groszek ptysiowy i go lekko docisnąć. Gotowe ciach wstawić na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia i stężenia masy a najlepiej na całą noc.
  3. Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca 3.
    Na koniec dekorujemy posypując wierzch cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

możemy użyć dowolnej formy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Moqueca
Następny przepis: Walentynkowa Pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode