Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca
Mając na uwadze nadchodzące Walentynki, prezentujemy przepis na wyjątkową i oryginalną karpatkę bez konieczności pieczenia. Delikatne ciasto, kuszący krem i przyjemny kształt serca to wszystko, co potrzebujesz, aby w tym szczególnym dniu sprawić swojemu ukochanemu niezapomniany prezent. Słodki, kremowy deser jest jak miłe wyznanie miłości zamknięte w jednym kęsie. Przygotowanie karpatki w kształcie serca, pomimo że nie wymaga używania piekarnika, jest niezwykle proste i szybkie. Spróbuj swoich sił i zaskocz swoją drugą połówkę tym wyjątkowym deserem na Walentynki.
admin
Składniki:
- forma serduszko 22 x 21 cm
- papier do pieczenia
- folia spożywcza
- groszek ptysiowy 1 opakowanie 125g
- krem karpatkowy:
- 3 szklanki mleka
- 200g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej
- 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- dekoracja:
- cukier puder
Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca – jak zrobić?
-
1.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a boki zabezpieczyć folia spożywczą. Na dno wysypać połowę groszków ptysiowych i odstawić na czas przygotowywania kremu. -
2.
Masa: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty aż budyń zgęstnieje i pozostawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód we formie, dociskać go i równo wierzch rozprowadzić. Na masę wyłożyć pozostały groszek ptysiowy i go lekko docisnąć. Gotowe ciach wstawić na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia i stężenia masy a najlepiej na całą noc. -
3.
Na koniec dekorujemy posypując wierzch cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
możemy użyć dowolnej formy