Waflowe roladki na słono

Waflowe roladki na słono

Mamy przyjemność przedstawić niebanalny przepis, którym niewątpliwie zaskoczysz swoich gości – waflowe roladki na słono. Zaskakujące połączenie tradycyjnej, słodkiej formy z pikantną zawartością. To danie bez trudu możemy podać jako przystawkę, przekąskę na imprezę lub kolację. Szczególnie zachwyci się nim każdy fan cashualowego stylu kuchni, który ceni proste, ale jednocześnie oryginalne przepisy. Roladki idealnie sprawdzają się także jako alternatywa dla kanapek. Waflowe roladki na słono to gratka dla każdego, kto nie boi się łączyć ze sobą różnorodnych smaków.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg pieczarek
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 sztuki wafla
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa uniwersalna, sól, pieprz – do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Waflowe roladki na słono – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy z dodatkiem soli. Tłuczemy. Jeszcze gorącymi smarujemy wafle.
  2. Pieczarki oczyścić, poddusic z cebulą pokrojoną w drobną kostkę, doprawić. Rozsmarować na ziemniakach. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać po pieczarkach.
  3. Wafle pod wpływem ciepłych ziemniaków zmiekły, więc zawijamy je w roladę. Czekamy około 10 minut, żeby rolada przestygła i kroimy w 2-3 cm plastry. Zanurzamy roladki w roztrzepanym jajku, obtaczamy bułką tartą. Smażymy z obu stron do zrumienienia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dewolaje śmietanowe
Następny przepis: Roladki ze schabu z musztardą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode