Vinegrette
Vinegrette to klasyczny sos sałatkowy, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Popularny z uwagi na swoją uniwersalność, dodaje blasku i wyjątkowego smaku wielu różnym potrawom. Komponuje się nie tylko z sałatkami, ale również z rybami, mięsem, czy warzywami. Charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko kwasowym smakiem, który potrafi rozpalić apetyt przed głównym daniem. W zależności od użytych składników, możemy uzyskać różne warianty vinegrette, od klasycznego, przez balsamiczne, po cytrusowe. Poniższy przepis to propozycja na klasyczny sos vinegrette, którym z pewnością ożywisz swoje ulubione potrawy.
admin
Składniki:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1/3 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta płatków chilli, soli i czosnku granulowanego
Vinegrette – jak zrobić?
- Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsnąć. Dodać do sałatki bezpośrednio przed spożyciem.
Vinegrette – dodatkowe informacje
Zamiast musztardy można dodać jogurtu naturalnego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Vitello
Następny przepis: W jednym garnku czyli fasolka po bretońsku z papryką