Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

Ten przepis na uszka z mięsem to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się na tradycyjnym polskim stole wigilijnym. Uszka pełne aromatycznego farszu mięsnego to ukochane przysmak wielu z nas. Stanowią one nieodłączny element barszczu, ale równie dobrze smakują jako samodzielne danie. Sprawdzony przepis na uszka z mięsem pozwoli ci odtworzyć ten kulinarny hit w domowym zaciszu. Właściwie dobrany farsz mięsny do uszek oraz sprawdzone techniki zagniatania ciasta sprawią, że twoje uszka będą nie tylko pyszne, ale także piękne w formie. Zapraszamy do odkrywania przepisu na uszka z mięsem – potrawy, która stanowi kwintesencję polskiej tradycji kulinarnej.

Składniki:

  • Farsz:
  • 1,2 kilograma wołowiny
  • 1,2 kilograma łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 1 kilogram mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko i żółtko
  • 1/4 szklanki oleju
  • odrobina soli

Uszka z mięsem – jak zrobić?

  1. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą ,gotujemy do miękkości, cebule obieramy , kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Mielimy z ostudzonym mięsem na sitku o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na mniejsze części.
  2. Każdą część wałkujemy dość cienko podsypując, przekładamy na formę do uszek, z farszu robimy małe kulki, wtykamy w zagłębienia.
  3. Przykrywamy drugim plackiem, mocno wałkujemy.
  4. Formę odwracamy potrząsając wysypujemy uszka na wysypana mąką stolnicę lub tacę.
  5. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  6. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym. Przepis na barszcz czerwony: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijny-barszcz-czerwony-na-zakwasie-6

Uszka z mięsem – dodatkowe informacje

Uszka możemy popakować w torebki i zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka z grzybami
Następny przepis: Uszka z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode