Uszka z mięsem
Ten przepis na uszka z mięsem to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się na tradycyjnym polskim stole wigilijnym. Uszka pełne aromatycznego farszu mięsnego to ukochane przysmak wielu z nas. Stanowią one nieodłączny element barszczu, ale równie dobrze smakują jako samodzielne danie. Sprawdzony przepis na uszka z mięsem pozwoli ci odtworzyć ten kulinarny hit w domowym zaciszu. Właściwie dobrany farsz mięsny do uszek oraz sprawdzone techniki zagniatania ciasta sprawią, że twoje uszka będą nie tylko pyszne, ale także piękne w formie. Zapraszamy do odkrywania przepisu na uszka z mięsem – potrawy, która stanowi kwintesencję polskiej tradycji kulinarnej.
admin
Składniki:
- Farsz:
- 1,2 kilograma wołowiny
- 1,2 kilograma łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Ciasto:
- 1 kilogram mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko i żółtko
- 1/4 szklanki oleju
- odrobina soli
Uszka z mięsem – jak zrobić?
- Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą ,gotujemy do miękkości, cebule obieramy , kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Mielimy z ostudzonym mięsem na sitku o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na mniejsze części.
- Każdą część wałkujemy dość cienko podsypując, przekładamy na formę do uszek, z farszu robimy małe kulki, wtykamy w zagłębienia.
- Przykrywamy drugim plackiem, mocno wałkujemy.
- Formę odwracamy potrząsając wysypujemy uszka na wysypana mąką stolnicę lub tacę.
- Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym. Przepis na barszcz czerwony: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijny-barszcz-czerwony-na-zakwasie-6
Uszka z mięsem – dodatkowe informacje
Uszka możemy popakować w torebki i zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uszka z grzybami
Następny przepis: Uszka z kapustą i grzybami