Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które szczególnie chętnie przygotowujemy na wigilijny stół. Choć wyglądają uroczo niczym małe uszka, to wymagają od nas nieco cierpliwości i precyzji. Sztuka zawijania ich to proces, który zawsze wywołuje wiele emocji i stresu, ale finalny efekt jest zdecydowanie wart każdej poświęconej minuty. Delikatne ciasto, aromatyczne grzyby leśne i nasz ulubiony rodzaj kapusty tworzą przepyszną mieszankę, która urzeka swoim bogatym smakiem. Jeśli szukasz autentycznego, tradycyjnego przepisu na uszka z grzybami i kapustą, ten przepis będzie idealnym wyborem.

Składniki:

  • Farsz:
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej
  • Ciasto:
  • 1 kilogram mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko i żółtko
  • 1/4 szklanki oleju
  • odrobina soli

Uszka z kapustą i grzybami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu

    1. Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Przygotowanie ciasta

    2. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnią wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy ciasto.

  3. Robienie uszek

    3. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą część wałkujemy cienko podsypując mąką, małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu, składamy na pół, zlepiamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce.

  4. Gotowe uszka

    4. Uszka układamy na tacy wysypanej mąką.

  5. Gotowanie uszek

    5. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka podajemy z barszczem czerwonym.

  6. Uszka z kapustą i grzybami

    6. Uszka podajemy z barszczem czerwonym.
    Przepis na barszcz czerwony:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijny-barszcz-czerwony-na-zakwasie-6

Uszka z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje

Tak przygotowane uszka możemy popakować w torebki i zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka z mięsem
Następny przepis: Vanillekipferl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode