Uszka z kapustą i grzybami
Składniki:
- Farsz:
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej
- Ciasto:
- 1 kilogram mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko i żółtko
- 1/4 szklanki oleju
- odrobina soli
Uszka z kapustą i grzybami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
2. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnią wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy ciasto.
-
3. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą część wałkujemy cienko podsypując mąką, małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu, składamy na pół, zlepiamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce.
-
4. Uszka układamy na tacy wysypanej mąką.
-
5. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka podajemy z barszczem czerwonym.
-
6. Uszka podajemy z barszczem czerwonym.
Przepis na barszcz czerwony:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijny-barszcz-czerwony-na-zakwasie-6
Uszka z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje
Tak przygotowane uszka możemy popakować w torebki i zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie.