Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to prawdziwy klasyk polskiej kuchni świątecznej, nieodłączny element wigilijnej wigilii. Mały format i wyjątkowy smak, nacechowany aromatem leśnych grzybów, sprawia, że te małe pierożki są nie tylko smaczne, ale i poniekąd magiczne. Przygotowanie uszek to nie lada wyzwanie, ale warto poświęcić ten czas, aby pod koniec dnia móc poczuć satysfakcję z ugotowania czegoś tak wyjątkowego. Przepis na uszka z grzybami, który zaraz przedstawimy, pomoże Ci krok po kroku przygotować te wyjątkowe świąteczne przysmaki. Skupmy się więc na staropolskiej tradycji i przejdźmy do przygotowania uszek!

Składniki:

  • CIASTO na uszka wigilijne z grzybami:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ na uszka wigilijne:
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • plaster masła
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta ostrej papryki

Uszka z grzybami – jak zrobić?

  1. 1.

    Uszka wigilijne z grzybami: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego przez około 20 do 30 minut i odcedzamy*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. * Intensywny wywar z grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego (wtedy nie będziemy musieli dodawać do jego gotowania grzybów). Dodatkowo możemy wywar zamrozić np. w pojemniku na lód, a potem wykorzystywać go jako przyprawę do zup. ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody, przez co nie będziemy musieli dodawać do nich bułki tartej, a farsz będzie wyrazisty.

  2. 2.

    Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, sól oraz jajko i zagniatamy podlewając całość ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza). Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty wielkości 5 cm (można na mniejsze, ale trzeba mieć dużo cierpliwości 😉 ).

  3. 3.

    Na każdy kwadracik układamy porcję farszu, składamy na pół, zaklejamy, a końce trójkąta owijamy wokół palca i ponownie zaklejamy.

  4. 4.

    Uszka z grzybami podczas lepienia układamy na lnianej ściereczce, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła około 2 – 3 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z barszczem wigilijnym, najlepiej ugotowanym na domowym zakwasie. Uszka wigilijne z grzybami gotowe!

    Życzę smacznego!

Uszka z grzybami – dodatkowe informacje

Jeżeli przygotowujemy uszka z grzybami wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. przed Wigilią).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka
Następny przepis: Uszka z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode