Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Oto przepis na tradycyjne uszka z grzybami – małe niespodzianki na naszym świątecznym stole, które dodają smaku uniwersalnej barszczowi wigilijnemu. Ich aromatyczne, grzybowe nadzienie w połączeniu z delikatnym, połyskującym cieście to cecha charakterystyczna polskiej wigilijnej wieczerzy. Przygotowanie uszek to prawdziwe wyzwanie, ale zapewne nie straszne dla doświadczonego kucharza. Najważniejsze jest jednak, jak kleić uszka. Muszą one mieć charakterystyczny kształt małych „uszu”, stąd ich nazwa. Pamiętajcie jednak, że najważniejszy jest smak, a odpowiednie klejenie sprawi, że uszka będą nie tylko smaczne, ale i estetyczne. Warto włożyć w to proces trochę wysiłku i cierpliwości.

Składniki:

  • CIASTO
  • – 300 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • – około 160 ml gorącej wody
  • – 2 łyżki oleju rzepakowego
  • – 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • FARSZ
  • – 80 g suszonych grzybów
  • – 1 cebula biała
  • – 1 łyżka bułki tartej
  • – sól i pieprz do smaku
  • DODATKI
  • – 2 łyżki masła
  • – listek laurowy
  • – ziele angielskie

Uszka z grzybami – jak zrobić?

  1. 1.

    FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.

  2. 2.

    CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza).

  3. 3.

    LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie kroimy go na kwadraciki lub wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi i sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

  4. 4.

    GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich posklejaniu.

Słowa kluczowe: jak kleić uszka

Porady – Uszka z grzybami – dodatkowe informacje

Uszka z grzybami przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią). Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić.

MROŻENIE. Uszka układamy pojedynczo na deseczce lub tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie mrozimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Uszka z grzybami
Następny przepis: Uszka z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode