Uszka
Składniki:
- CIASTO
- – 3 szklanki mąki pszennej
- – 1 szklanka ciepłej wody
- – 2 łyżki oleju
- – 1 płaska łyżeczka soli
- FARSZ
- – 120 g suszonych grzybów
- – 2 średniej wielkości cebule
- – 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- – plaster masła
- – sól i pieprz
- – listek laurowy
- – ziele angielskie
- – szczypta mielonego kminku
Uszka – jak zrobić?
-
1.
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku.
-
2.
Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy nadzienie i lepimy.
-
3.
Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego!
Uszka – dodatkowe informacje
* Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego. Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej. Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić na tacce lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uszka drobiowe z barszczem
Następny przepis: USZKA SMAŻONE do barszczu i nie tylko