Uśmiech Teściowej
Przedstawiamy ukochany przepis na ciasto o zabawnej nazwie „Uśmiech Teściowej”. Wydawać by się mogło, że taki tytuł niesie za sobą jakiś żart, lecz smak tej wypieki jest zdecydowanie poważny i niepodważalnie pyszny. Ciasto to idealnie komponuje się z filiżanką gorącej herbaty lub kawy, świetnie sprawdzi się jako deser na koniec wykwintnej kolacji lub słodka przekąska „na już”. Bez względu na okazję, „Uśmiech Teściowej” na pewno wywoła pozytywne emocje u wszystkich smakoszy. Skorzystaj z naszego przepisu i sam przekonaj się jak smakuje ten kulinarny hit.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3,4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe z cukrem
- 1 litr mleka
- Dodatkowo:
- 1 kilogram jabłek
Uśmiech teściowej – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części. Formę (25×40 cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tarta, jedną część ciasta wałkujemy, wylepiamy dno formy. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na cieście. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy budynie, pozostałe zagotowujemy i gotujemy budyń, gorący wylewamy na poukładane jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy, wykładamy na budyniu, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: uśmiech teściowej przepis, uśmiech teściowej, uśmiech teściowej ciasto
Uśmiech Teściowej – dodatkowe informacje
Zamiast jabłek możemy użyć brzoskwiń.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Urnebes - pasta twarogowa
Następny przepis: Uśmiechnięte ziemniaczane buźki