Uśmiech Teściowej

Uśmiech Teściowej

Przedstawiamy ukochany przepis na ciasto o zabawnej nazwie „Uśmiech Teściowej”. Wydawać by się mogło, że taki tytuł niesie za sobą jakiś żart, lecz smak tej wypieki jest zdecydowanie poważny i niepodważalnie pyszny. Ciasto to idealnie komponuje się z filiżanką gorącej herbaty lub kawy, świetnie sprawdzi się jako deser na koniec wykwintnej kolacji lub słodka przekąska „na już”. Bez względu na okazję, „Uśmiech Teściowej” na pewno wywoła pozytywne emocje u wszystkich smakoszy. Skorzystaj z naszego przepisu i sam przekonaj się jak smakuje ten kulinarny hit.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3,4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 litr mleka
  • Dodatkowo:
  • 1 kilogram jabłek

Uśmiech teściowej – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części. Formę (25×40 cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tarta, jedną część ciasta wałkujemy, wylepiamy dno formy. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na cieście. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy budynie, pozostałe zagotowujemy i gotujemy budyń, gorący wylewamy na poukładane jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy, wykładamy na budyniu, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: uśmiech teściowej przepis, uśmiech teściowej, uśmiech teściowej ciasto

Uśmiech Teściowej – dodatkowe informacje

Zamiast jabłek możemy użyć brzoskwiń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Urnebes - pasta twarogowa
Następny przepis: Uśmiechnięte ziemniaczane buźki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode