Urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń
Urodzinowy tort czekoladowo-orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealna harmonia smaków, gdzie wyrazisty smak czekolady spotyka się z lekką nutą orzechów, delikatnie przełamany kwasowością wiśni i słodkością brzoskwiń. To propozycja dla miłośników wykwintnych deserów, które łączą w sobie kontrast, oryginalność i bogactwo smaków. Wybór idealny nie tylko na urodziny, ale również na każdą inną okazję, gdzie chcemy zaskoczyć swoich gości prawdziwym majstersztykiem cukierniczym. Ta wyjątkowa kompozycja przypadnie do gustu zarówno wielbicielom orzechów i czekolady, jak i miłośnikom owocowych akcentów.
admin
Składniki:
- Ciasto kakaowe:
- 3 jajka
- 8 dag cukru zwykłego
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru zwykłego
- 8 łyżek orzechów włoskich zmielonych
- 1 ½ łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto jasne:
- 3 jajka
- 8 dag cukru zwykłego
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady (u mnie tabliczka milki)
- ½ szklanki mleka
- 10 dag margaryny
- 1 szklana cukru zwykłego
- 2 łyżki kakao
- ½ kostki masła
- ½ kostki margaryny
- Masa waniliowa:
- ½ l mleka
- 3 żółtka
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 17 dag cukru zwykłego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 margaryna
- Dodatkowo:
- – zmielone orzechy do dekoracji (około 10 dag)
- – puszka brzoskwiń w syropie
- – drylowane wiśnie w syropie
- – wódka
- – opcjonalnie lukrowe perełki
Urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń – jak zrobić?
- Pieczemy z podanych składników trzy biszkopty: kakaowy, orzechowy oraz jasny w tortownicy o średnicy 27cm.
- Następnie gotujemy krem waniliowy z podanych składników. Odczekujemy jak wystygnie i ucieramy go z kostką masła. Ja osobiście dodaję jeszcze łyżeczkę spirytusu i łyżeczkę soku z cytryny aby krem się nie zważył i był smaczniejszy.
- Kolejno gotujemy krem czekoladowy z podanych składników (czekolada, mleko, margaryna, cukier, kakao). Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i ucieramy następnie z masłem i margaryną. Również do niego dodaję sok z cytryny i spirytus.
- W międzyczasie odcedzamy drylowane wiśnie i pokrapiamy je wódką oraz kroimy brzoskwinie z puszki w drobną kostkę i też odsączamy ich sok.
-
Przekładanie:
Ciasto kakaowe + ½ masy czekoladowej + wiśnie + ½ masy czekoladowej + ciasto orzechowe + ½ masy waniliowej + brzoskwinie + ½ masy waniliowej + ciasto jasne + dekoracja.
Porady – dodatkowe informacje
Polecam upiec urodzinowy tort czekoladowo – orzechowy z wiśniami i brzoskwiniami dzień wcześniej, aby placki miały czas się odstać i nie były tak świeże podczas przekładania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Uśmiechnięte ziemniaczane buźki
Następny przepis: Tort poprzeczny z musem owocowym