Ulubione Tiramisu na biszkopcie
Składniki:
- Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka sypkiej kawy „Cappuccino” o smaku waniliowym
- 1 łyżka soku z cytryny
- Krem:
- 50 dag serka Mascarpone
- 35 dag śmietanki kremówki 30 %
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- Poncz:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 5 łyżek wódki „Żubrówki”
- Dekoracja:
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- 1 czekolada deserowa lub biała- drobniutko starta
Ulubione tiramisu na biszkopcie – jak zrobić?
- Wykonanie biszkopta:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy wymieszane razem: mąkę, kawę Cappuccino, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na końcu wlewamy olej, sok z cytryny. Wylewamy ciasto na blachę 25 x 34. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 160 stopni C. Studzimy. Przekrawamy na pół. - Wykonanie kremu:
Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na gładka masę. Dodajemy porcjami serek. Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru. Delikatnie łączymy z serkiem. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody- bardzo dokładnie. Lekko studzimy. Dodajemy do masy. Odkładamy ok. 2 łyżek tego kremu- do dekoracji na wierzch ciasta. - Wykonanie ponczu:
Zaparzamy kawę, słodzimy, studzimy. Wlewamy alkohol. - Biszkopty- ciastka, biszkopt- dwa placki, lekko nasączamy ponczem.
- Składanie ciasta:
Pierwsza połowa biszkopta lekko nasączonego ponczem. Na to rozsmarowujemy krem- połowę. - Nasączone ciastka biszkopty oraz druga połowa starej czekolady.
- Druga połowa kremu, biszkopt- część druga, 2 łyżki odłożonego kremu oraz druga część startej czekolady.
- Ciasto schładzamy w lodówce na noc. Kroimy na porcje.
- Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: ciasto tiramisu na biszkopcie pyszne, tiramisu na biszkoptach przepisy, placek tiramisu na biszkopcie, tiramisu biszkopt, przepis na tiramisu na biszkopcie, ciasto tiramisu na biszkoptach, ciasto tiramisu na biszkopcie
Porady – Dodatkowe informacje
Do ubijania na sztywno- śmietana kremówka powinna być zawsze schłodzona.
Możemy użyć innej kawy Cappuccino oraz innego alkoholu- według gustu smakowego.
Biszkopt po upieczeniu, zostawiamy na chwilkę w piecu. A później szybko ściągamy zeń pergamin.
Do dekoracji możemy użyć biszkoptów również podłużnych, tylko musimy ostrożnie nasączać, bo są bardzo delikatne.
Ciasto jest smaczne na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy razem się „przegryzą”.
Dokładny opis składania ciasta, dla początkujących i nie rozumiejących:
biszkopt- ciasto pierwszy placek
pierwsza część kremu
biszkopty- ciastka
połowa startej czekolady
druga część kremu
biszkopt- ciasto, drugi placek
2 łyżki odłożonego kremu
starta czekolada- druga połowa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ule kokosowe
Następny przepis: Ulubione racuszki moich dzieci