Ulubione racuszki moich dzieci

Ulubione racuszki moich dzieci

Racuchy z jabłkami to nie tylko świetna propozycja na pyszne, domowe ciasto, ale także sposób na wprowadzenie do diety dzieci owoców. Te małe placuszki, które już na pierwszy rzut oka przypominają amerykańskie pancakes, są ulubionym daniem moich dzieci. Potrafią zniknąć z talerza w mgnieniu oka! Ich miękkość i słodycz jabłek, kontrastujące z delikatnym smakiem cynamonu, zachwycą zarówno maluchy, jak i dorośłych. Racuchy z jabłkami dla dzieci to przepis, który pokochają wszyscy i który z powodzeniem można podawać zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Przygotujcie się na rodzinne, kuchenne szaleństwo!

Składniki:

  • 440 g przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g naturalnego kefiru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 banany
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ulubione racuszki moich dzieci – jak zrobić?

  1. składniki na racuszki 1.
    Mąkę z sodą- przesiewamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. Wbijamy jajka, wlewamy kefir.
  2. wyrabianie ciasta na racuszki 2.
    Mieszamy razem bardzo dokładnie na gładziutką masę. Powinna mieć konsystencję lejącą, gęstej śmietany.
  3. pokrojone owoce 3.
    Jabłka obieramy, kroimy na 4 części i na plasterki. Banany – w plasterki.
  4. smażenie racuszków 4.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy łyżką niewielkie placki. Na każdym kładziemy owoce.
  5. rumiane racuszki 5.
    Racuszki smażymy z obu stron na rumiano.
  6. usmażone racuszki posypane pudrem 6.
    Po usmażeniu przekładamy je na talerzyki. Od razu posypujemy je cukrem pudrem.
  7. racuszki z owocami 7.
    Smacznego 🙂

Ulubione racuszki moich dzieci – dodatkowe informacje

Z tej proporcji wyszło 20 racuszków.

Wszystkie składniki na racuszki powinny mieć temp. pokojową. Zatem trzeba wyjąc z lodówki: kefir, jajka.

Jeżeli pieczemy racuszki z samymi tylko jabłkami możemy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dać bezpośrednio do ciasta, wymieszać i wtedy smażyć.

W sezonie możemy użyć innych owoców.

Kefir można zastąpić kwaśnym mlekiem lub maślanką.

Ciasto na racuszki w chłodniejsze dni, możemy przykryć ściereczką i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce.

Doskonała propozycja na słodkie danko dla dzieci.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: un kurabiyesi - tureckie maślane ciasteczka
Następny przepis: Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode