Ucierane płatki z dzikiej róży

Ucierane płatki z dzikiej róży

Pociągający swoim subtelnym, lekko kwaskowatym smakiem, ucierane płatki dzikiej róży to tradycyjne, domowe przetwory o niezrównanej sile witaminowej. Te malutkie, intensywnie czerwone płatki, pełne naturalnej witaminy C, to prawdziwa bomba zdrowia i idealny dodatek do herbaty, musli, deserów czy sałatek. Dzika róża, znana także jako róża pomarszczona, jest niekwestionowany symbolem polskiej jesieni, a dojrzałe owoce emanują pięknem i smakiem. Nasz przepis na ucierane płatki z dzikiej róży pozwoli Ci cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Zapomnij o kupnych przetworach – zaskocz swoich najbliższych tym domowym, prozdrowotnym smakołykiem.

Składniki:

  • 200 g płatków dzikiej róży
  • 400 g cukru (może być cukier puder)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub 2-3 szczypty kwasku cytrynowego
  • 1/2 szklanki wody

„ucierane” płatki z dzikiej róży – jak zrobić?

  1. Płatki dzikiej róży delikatnie oczyścić.
  2. Wsypywać warstwami do kielicha zmalaksera.
  3. Przesypywać cukrem.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Odstawić na 1,5-2 godziny, tak żeby zaparowało i żeby cukier zaczął się roztapiać.
  6. Wlać wodę.
  7. Zmiksować na gładką masę.
  8. Przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków.
  9. Dobrze zamknąć.
  10. Pasteryzować 15-20 min.
  11. Wyciągąć i ułożyć na ściereczce do góry dnem, aż wystygną.

Ucierane płatki z dzikiej róży – dodatkowe informacje

Można zrobić z dowolnej ilości płatków dzikiej róży – zasypuje się je dwa razy większą (wagowo) ilością cukru. Zaś sok z cytryny: 100g płatków – łyżka soku lub szczypta kwasku cytrynowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucierane ciasto z agrestem
Następny przepis: Ucierane płatki róży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode