Ucierane płatki z dzikiej róży
Pociągający swoim subtelnym, lekko kwaskowatym smakiem, ucierane płatki dzikiej róży to tradycyjne, domowe przetwory o niezrównanej sile witaminowej. Te malutkie, intensywnie czerwone płatki, pełne naturalnej witaminy C, to prawdziwa bomba zdrowia i idealny dodatek do herbaty, musli, deserów czy sałatek. Dzika róża, znana także jako róża pomarszczona, jest niekwestionowany symbolem polskiej jesieni, a dojrzałe owoce emanują pięknem i smakiem. Nasz przepis na ucierane płatki z dzikiej róży pozwoli Ci cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Zapomnij o kupnych przetworach – zaskocz swoich najbliższych tym domowym, prozdrowotnym smakołykiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g płatków dzikiej róży
- 400 g cukru (może być cukier puder)
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub 2-3 szczypty kwasku cytrynowego
- 1/2 szklanki wody
„ucierane” płatki z dzikiej róży – jak zrobić?
- Płatki dzikiej róży delikatnie oczyścić.
- Wsypywać warstwami do kielicha zmalaksera.
- Przesypywać cukrem.
- Dodać sok z cytryny.
- Odstawić na 1,5-2 godziny, tak żeby zaparowało i żeby cukier zaczął się roztapiać.
- Wlać wodę.
- Zmiksować na gładką masę.
- Przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków.
- Dobrze zamknąć.
- Pasteryzować 15-20 min.
- Wyciągąć i ułożyć na ściereczce do góry dnem, aż wystygną.
Ucierane płatki z dzikiej róży – dodatkowe informacje
Można zrobić z dowolnej ilości płatków dzikiej róży – zasypuje się je dwa razy większą (wagowo) ilością cukru. Zaś sok z cytryny: 100g płatków – łyżka soku lub szczypta kwasku cytrynowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucierane ciasto z agrestem
Następny przepis: Ucierane płatki róży