Ucierane płatki róży

Ucierane płatki róży

Zapraszamy do odkrycia słodkiego, wykwintnego deseru, którym są ucierane płatki róży. Ta wyjątkowa propozycja, stanowiąca połączenie estetyki z genialnym smakiem, zdobędzie serce każdego miłośnika róży. Tworzenie tego przepisu na bazie płatków róży z cukrem to czysta przyjemność – i dla zmysłów, i dla podniebienia. Ucierane płatki róży to nie tylko doskonały dodatek do ciast, ale i niepowtarzalna dekoracja deserów. Zmysłowość róży zamknięta w cukrze to prawdziwy rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Przygotuj się na aromatyczne i przepyszne doznanie.

Składniki:

  • Płatki róży – 1 szklanka (starannie uciśnięte)
  • Cukier – 1 szklanka
  • Kwasek cytrynowy – 1/2 łyżeczki

Ucierane płatki róży – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zbieramy rano lub wieczorem – podobno wtedy mają najintensywniejszy zapach. Niektórzy obcinają im końcówki, te które „trzymają” płatki. Ja tego nie robię, bo nie widzę różnicy. Może jestem mało wyrafinowana, trudno :). Ale ostrzegam, że te końcówki mogą dać masie posmak goryczy, więc lepiej je poobcinać.
  2. Płatki wkładamy do makutry lub sporego moździerza. Dosypujemy cukier. Ucieramy tak długo, aż cukier przestanie być kryształem. Chodzi o to, aby masa była jednolita, jak najbardziej jednolita. Cukier ma sie rozpuścić. Wówczas dodajemy kwasek cytrynowy (on zachowa nam kolor). Ucieramy chwilkę. Wkładamy masę do wyparzonego słoika. Zakręcamy wyparzoną pokrywką.

Ucierane płatki róży – dodatkowe informacje

Takie ucierane płatki idealnie nadają się do nadziewania np. pączków. Płatki róży z cukrem można przygotować według poniższego przepisu.

Płatki róży przepis: Płatki róży należy ucierać z cukrem, a następnie można je wykorzystać do różnych potraw, takich jak pączki. Można teoretycznie ucierać płatki w malakserze, jednak według tego, co czytałam, może to spowodować, że stają się gorzkie. Dlatego lepiej ucierać je ręcznie, a następnie przechowywać w cukrze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto ze śmietaną i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode