UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI (TORTA con le MELA)
Szukasz słodkiej, pożywnej alternatywy dla tradycyjnych deserów? Ucierane ciasto z jabłkami, czyli Torta con le Mela, to właśnie to, czego potrzebujesz. Ten starannie przygotowany włoski deser łączy delikatne, lekkie ciasto ucierane z soczystymi, świeżymi jabłkami, które nadają mu niezapomnianego aromatu. Jego wyjątkowo smakowita i delikatna konsystencja ucieszy podniebienie każdego smakosza. Ten przepis jest łatwy do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Cię i Twoich gości. Z pewnością ta apetyczna potrawa stanie się świętem dla Twojego języka.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 400 g mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 3-4 średnie jabłka
- cukier puder (do dekoracji)
Ucierane ciasto z jabłkami (torta con le mela) – jak zrobić?
- Jabłka umyć i obrać. Jedno pokroić w cieńkie plasterki, a pozostałe w kostkę.
- Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i ciągle mieszając dodawać do ubitych jajek na przemian dolewając letnie mleko i roztopione masło. Dokładnie połączyć składniki.
- Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
- Wysmarować masłem i wysypać bułką tartą balszkę (okrogłą z kominem lub kwadratową). Ciasto powinno wypełnić ok. 2/3 wysokości blaszki (patrz na moje Rady). Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Wierzch udekorować pokrojonymi w plasterki jabłkami.
- Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez ok. 50 min. Wystudzić w blaszce, a następnie wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
TORTA con le MELA – dodatkowe informacje
Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, najlepiej sprawdzi się forma o gładkim dnie, moja ma średnicę ok. 24 cm. lub prostokątna o wielkości ok. 30x20cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort ZAMEK
Następny przepis: Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe