Ucierane ciasto z agrestem
Ucierane ciasto z agrestem jest zaskakująco proste do zrobienia, a zarazem przepięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. To przepis, który łączy w sobie puszystość i delikatność idealnego ciasta ucieranego z kwasowym, pobudzającym kubki smakowe, smakiem agrestu. Dla wielbicieli ciast domowych i sezonowych owoców będzie to prawdziwa uczta. To ciasto jest doskonałe do podania jako deser po obiedzie, do popołudniowej kawy lub herbaty, ale sprawdzi się też jako słodki kąsek na różnego rodzaju imprezach. Wszyscy goście z pewnością będą zachwyceni tym niecodziennym połączeniem smaków!
admin
Składniki:
- Ciasto: 100 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 szkl. maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g agrestu
- Kruszonka:
- 1/2 szkl. zmielonych migdałów
- 3 łyzki maki
- 3 łyzki cukru
- 2 łyzki miękkiego masła
Ucierane ciasto z agrestem – jak zrobić?
- Ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian: jajka, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem. Ciastem wypełniamy formę (o wymiarach 21×26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Agrest oczyszczamy, usuwamy szypułki i równomiernie układamy na cieście.
- Kruszonka: składniki rozcieramy palcami, aż się połączą, ale będą sypkie. Posypujemy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190 °C.
Ucierane ciasto z agrestem – dodatkowe informacje
Kruszonkę możemy również zrobić ze zmielonymi orzechami laskowymi. Ciasto warto podać z kleksem bitej śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką
Następny przepis: Ucierane płatki z dzikiej róży