Ucierane ciasto z agrestem

Ucierane ciasto z agrestem

Ucierane ciasto z agrestem jest zaskakująco proste do zrobienia, a zarazem przepięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. To przepis, który łączy w sobie puszystość i delikatność idealnego ciasta ucieranego z kwasowym, pobudzającym kubki smakowe, smakiem agrestu. Dla wielbicieli ciast domowych i sezonowych owoców będzie to prawdziwa uczta. To ciasto jest doskonałe do podania jako deser po obiedzie, do popołudniowej kawy lub herbaty, ale sprawdzi się też jako słodki kąsek na różnego rodzaju imprezach. Wszyscy goście z pewnością będą zachwyceni tym niecodziennym połączeniem smaków!

Składniki:

  • Ciasto: 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g agrestu
  • Kruszonka:
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • 3 łyzki maki
  • 3 łyzki cukru
  • 2 łyzki miękkiego masła

Ucierane ciasto z agrestem – jak zrobić?

  1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian: jajka, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem. Ciastem wypełniamy formę (o wymiarach 21×26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Agrest oczyszczamy, usuwamy szypułki i równomiernie układamy na cieście.
  3. Kruszonka: składniki rozcieramy palcami, aż się połączą, ale będą sypkie. Posypujemy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190 °C.

Ucierane ciasto z agrestem – dodatkowe informacje

Kruszonkę możemy również zrobić ze zmielonymi orzechami laskowymi. Ciasto warto podać z kleksem bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką
Następny przepis: Ucierane płatki z dzikiej róży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode