Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką
Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką to idealna propozycja na deser pełen jesienno-zimowych smaków. Połączenie klasycznej szarlotki z dodatkiem kruszonki to kwintesencja smaku, którą na pewno pokochają zarówno miłośnicy tradycyjnych wypieków, jak i ci szukający nowych smakowych doznań. Nuty cynamonu dodająciasto charakterystycznej aromatycznej nucy, idealnie komponującej się z soczystymi jabłkami. To propozycja na deser, który rozpływa się w ustach i sprawia, że zimne dni stają się odrobinę cieplejsze. Ta wersja szarlotki ucieranej z kruszonką to gwarancja udanego, domowego wypieku.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 250g margaryny
- 6 jajek lub same białka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- Dodatki:
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- kruszonka cynamonowa:
- 100g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki
- 2 szczypty cynamonu
- Przepis na tortownicę o średnicy ok 26 cm
Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką – jak zrobić?
- Wszystkie składniki suche wrzucić do miski, wkroić margarynę, wbić jajka.
- Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego i puszystego ciasta.
- Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Posyp cynamonem jabłka.
- Kruszonka: Składniki zagniatamy lekko palcami tak aby tworzyć kruszonkę.
- Posyp ciasto kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 45-50 minut.
Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką – dodatkowe informacje
Do ciasta można użyć szarlotki ucieranej z kruszonką. Można również upiec je bez owoców. Ja piekłam w formie serca z połowy porcji, ale przepis jest na porcje w tortownicy o średnicy 26cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucierane ciasto drożdżowe
Następny przepis: Ucierane ciasto z agrestem