Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką

Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką

Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką to idealna propozycja na deser pełen jesienno-zimowych smaków. Połączenie klasycznej szarlotki z dodatkiem kruszonki to kwintesencja smaku, którą na pewno pokochają zarówno miłośnicy tradycyjnych wypieków, jak i ci szukający nowych smakowych doznań. Nuty cynamonu dodająciasto charakterystycznej aromatycznej nucy, idealnie komponującej się z soczystymi jabłkami. To propozycja na deser, który rozpływa się w ustach i sprawia, że zimne dni stają się odrobinę cieplejsze. Ta wersja szarlotki ucieranej z kruszonką to gwarancja udanego, domowego wypieku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek lub same białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Dodatki:
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • kruszonka cynamonowa:
  • 100g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 szczypty cynamonu
  • Przepis na tortownicę o średnicy ok 26 cm

Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki suche wrzucić do miski, wkroić margarynę, wbić jajka.
  2. Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego i puszystego ciasta.
  3. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Posyp cynamonem jabłka.
  4. Kruszonka: Składniki zagniatamy lekko palcami tak aby tworzyć kruszonkę.
  5. Posyp ciasto kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 45-50 minut.

Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką – dodatkowe informacje

Do ciasta można użyć szarlotki ucieranej z kruszonką. Można również upiec je bez owoców. Ja piekłam w formie serca z połowy porcji, ale przepis jest na porcje w tortownicy o średnicy 26cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucierane ciasto drożdżowe
Następny przepis: Ucierane ciasto z agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode