Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami
Czy jest coś lepszego niż domowy, pachnący ciasto? Ten przepis na ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami to prawdziwa gratka dla wielbicieli słodkości. Swoją wyjątkową konsystencję zawdzięcza dodatkowi budyniu, a waniliowy posmak jest idealnym dopełnieniem do soczystych truskawek. To doskonała propozycja na słodki deser po obiedzie czy podwieczorek z kawą. Aromat pieczonego ciasta rozniesie się po całym domu, a intensywny smak i wilgotna konsystencję na długo zapadnie w pamięci miłośników biszkoptów. Placek biszkoptowy z truskawkami to klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- około 200 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
- cukier puder do oprószenia ciasta
Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami – jak zrobić?
-
Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyn w proszku.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać olej i aromat.
Całość delikatnie ponownie wymieszać. -
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki.
Na wierzchu poukładacć kawałki truskawek, lekko je wtopić w ciasto. -
Piec w nagrzanym piekarniku około 35-40min. do suchego patyczka.
Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Placek biszkoptowy z truskawkami, biszkopt ucierany.
Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami – dodatkowe informacje
Forma 24 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucha (rosyjska zupa rybna)
Następny przepis: Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką