Trzy placki z jabłkami
Trzy placki z jabłkami to wyjątkowy przepis, który przyniesie w domu aromat domowego pieczenia. Ten prosty i klasyczny deser składa się z trzech warstw lekkiego i puszystego placka przeplatane warstwami słodkich, a zarazem lekko kwasowatych jabłek. Przepis jest idealny nie tylko na niedzielne popołudnie, ale również na specjalne okazje. Po skuszeniu się na te smaczne placki z jabłkami smażonymi, nie będziesz mógł się oprzeć ich chrupkości i delikatnemu smakowi. To połączenie tradycyjnych składników sprawia, że jest to przepis, do którego warto wracać. Wiemy, że pokochasz te domowe wypieki tak bardzo, jak my.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
- Do przełożenia placków:
- 1 kg jabłek (można dać więcej)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy
- cukier kryształ do smaku
Trzy placki z jabłkami – jak zrobić?
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
- Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 placki na blasze o wymiarach 22/36 cm.
- Jabłka obrać, pokroić, dodać cukier waniliowy, cynamon, cukier kryształ, wszystko razem usmażyć.
- Gorącymi jabłkami przełożyć placki, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 3 godziny przed podaniem.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:
Trzy placki z jabłkami – dodatkowe informacje
Placki po upieczeniu są twarde i kruche dlatego należy przekładać gorącymi jabłkami i odczekać aż zmiękną.