Truskawkowe lody na patyku w polewie

Truskawkowe lody na patyku w polewie

Truskawkowe lody na patyku w polewie to idealny deser na ciepłe, letnie dni. Ten przepis łączy w sobie orzeźwiający smak świeżych truskawek z delikatnym zapachem wanilii, a słodka polewa dodaje deserowi wyjątkowy charakter. Właśnie ta krucha, czekoladowa otoczka czyni go nie tylko smacznym, ale i eleganckim dodatkiem do letniej imprezy na świeżym powietrzu. Wykonanie lodów na patyku nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani zaawansowanych umiejętności kulinarnej, a rezultat z pewnością zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Oto składniki, których potrzebujesz, aby przygotować truskawkowe lody na patyku w polewie.

Składniki:

  • 450 ml gęstego jogurtu naturalnego (bałkańskiego lub greckiego)
  • 1 1/2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • Polewa:
  • 50 g białej czekolady

Truskawkowe lody na patyku w polewie – jak zrobić?

  1. Jogurt miksujemy z truskawkami, cukrem i cukrem z wanilią. Wlewamy do pojemników do lodów na patyku lub do kubeczków np. po małych serkach. Wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce przez około 40-50 sekund, studzimy i przelewamy do szprycy lub zwykłego strunowego woreczka. W rogu robimy małą dziurkę. Zamrożone lody wyjmujemy z zamrażalki, pojemniczki zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie (lody będzie można lepiej wyjąć). Na każdym lodzie robimy wzór z rozpuszczonej czekolady. Lody układamy na talerz i ponownie chowamy do zamrażalki, aby czekolada stwardniała.

Truskawkowe lody na patyku w polewie – dodatkowe informacje

Podobne lody możemy zrobić z jagód, malin czy innych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawkowe lody Malibu
Następny przepis: Truskawkowe naleśniki pieczone w gofrownicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode