Truskawkowa chmurka bez pieczenia

Truskawkowa chmurka bez pieczenia

Chwile spędzone przy słodkich smakołykach zawsze nabierają wyjątkowego blasku. Prezentujemy przepis na Truskawkową chmurkę bez pieczenia, której lekki, puszysty charakter oczaruje niejednego łasucha. To deser, który doskonale skomponuje się na każdej rodzimej czy świątecznej imprezie. Najlepsze w nim jest to, że przygotowuje się go bez użycia piekarnika! Stanowi to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za używaniem tego sprzętu czy po prostu nie mają do niego dostępu. Produktami gwiazdami są tu bez wątpienia truskawki i bezy, które nadają temu ciastu niepowtarzalnego smaku. Bez wątpienia truskawkowa chmurka okaże się prawdziwym rajem dla podniebienia.

Składniki:

  • 18 biszkoptów wzdłużnych (ok. 150 g)
  • 400 g truskawek bez szypułek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 80-100 g gotowych bezików
  • kilka łyżek mleka
  • truskawki i listki mięty do dekoracji

„truskawkowa chmurka” bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/4 szklanki gorącej wody (szklanka o pojemności 250 ml), studzimy. Truskawki płuczemy, osączamy z wody, usuwamy szypułki i owoce kroimy na nieduże kawałki. Wkładamy je do zimnej galaretki i odstawiamy do lodówki aż zacznie tężeć.
  2. Biszkopty zanurzamy na chwilę w mleku i układamy w formie o wymiarach 22 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  3. Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy na gęsty krem. Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy powierzchnię. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi bezami. Porcje dekorujemy całymi bezikami oraz połówkami truskawek i listkami mięty.

Truskawkowa chmurka bez pieczenia – dodatkowe informacje

Uwaga: czas przygotowania nie obejmuje czasu oczekiwania na ostudzenie i stężenie galaretki.

Do przygotowania ciasta najlepiej użyć rantu o zmiennych wymiarach i jego rozmiar dostosować do ułożonych biszkoptów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Truskawki zasypywane - metoda z babci prababci
Następny przepis: Deser truskawkowa fantazja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode