Trufle czekoladowe
Kuszące trufle czekoladowe to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Wykonane z mieszanki kakaowej, czekolady oraz mleka w proszku, dostarczają prawdziwego eksplozji smaków. Ten przepis na trufle cukierki dostarczy Ci niezapomniane doznania kulinarne i pozwoli poczuć prawdziwy smak kakaowy. Zaskocz bliskich nie tylko wizualnym efektem przystrojonych cukiereczków, ale i niepowtarzalnym aromatem, który tylko ciągle zachęca do delektowania się kolejnymi porcjami. Trufle czekoladowe to nie tylko przepyszne, ale i proste w wykonaniu, co czyni je idealnym rozwiązaniem na nagłe chęci na coś słodkiego lub niezapowiedziane wizyty. Wypróbuj ten przepis już dziś!
admin
Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g herbatników petit beurre
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka drobno posiekanych bakalii
- opcjonalnie 1 kieliszek alkoholu – w wersji dla dorosłych (30 ml)
Trufle czekoladowe – jak zrobić?
- Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!
Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła.
Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D.
Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układam na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.
Trufle czekoladowe – dodatkowe informacje
U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastko Tropezienne
Następny przepis: Trufle herbatnikowo-czekoladowe