Treściwa zupa koperkowa z pulpetami

Treściwa zupa koperkowa z pulpetami

Podpowiadamy przepis na treściwą zupę koperkową z pulpetami. Jest to posiłek niewątpliwie sycący, idealny na chłodniejsze dni. Jej głównym składnikiem jest koperek, nadający potrawie wyjątkowego aromatu. Pulpeciki dodają zupie charakteru i sprawiają, że staje się ona pełnowartościowym daniem. Przygotowana według tego przepisu, zupa koperkowa będzie nie tylko smaczna, ale także zdrowa – koperek to źródło wielu cennych składników odżywczych. To idealna propozycja dla osób ceniących domowe, tradycyjne smaki.

Składniki:

  • 500 g mięsa z łopatki
  • 250 g makaronu
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietany
  • jajko
  • łyżka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • ząbek czosnku
  • olej
  • bulion

Treściwa zupa koperkowa z pulpetami – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek.
  2. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron.
  3. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, dusimy jeszcze ok. 10-15 minut.
  4. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, po odcedzeniu przekładamy do talerzy i zalewamy zupą wraz z pulpetami.

Treściwa zupa koperkowa z pulpetami – dodatkowe informacje

Makaron można zalać większą ilością zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tres Leches - meksykański przysmak
Następny przepis: Trociniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode