Treściwa zupa koperkowa z pulpetami
Podpowiadamy przepis na treściwą zupę koperkową z pulpetami. Jest to posiłek niewątpliwie sycący, idealny na chłodniejsze dni. Jej głównym składnikiem jest koperek, nadający potrawie wyjątkowego aromatu. Pulpeciki dodają zupie charakteru i sprawiają, że staje się ona pełnowartościowym daniem. Przygotowana według tego przepisu, zupa koperkowa będzie nie tylko smaczna, ale także zdrowa – koperek to źródło wielu cennych składników odżywczych. To idealna propozycja dla osób ceniących domowe, tradycyjne smaki.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa z łopatki
- 250 g makaronu
- pęczek koperku
- 100 ml śmietany
- jajko
- łyżka natki pietruszki
- bułka tarta
- ząbek czosnku
- olej
- bulion
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami – jak zrobić?
- Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek.
- Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety tej samej wielkości, podsmażamy na patelni z obu stron.
- Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem tak by wszystkie pulpety były zakryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, dusimy jeszcze ok. 10-15 minut.
- Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, po odcedzeniu przekładamy do talerzy i zalewamy zupą wraz z pulpetami.
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami – dodatkowe informacje
Makaron można zalać większą ilością zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tres Leches - meksykański przysmak
Następny przepis: Trociniak