tosty ze szpinakiem
Tosty ze szpinakiem to delikatna i smaczna propozycja na śniadanie czy lunch. To danie jest nie tylko pożywne, ale i zdrowe, dzięki obecności szpinaku, znanego ze swoich właściwości odżywczych. Szpinak dostarcza naszemu organizmowi potrzebnej dawki żelaza oraz witamin, szczególnie z grupy B. Tosty ze szpinakiem to doskonałe połączenie chrupiącego tosta i miękkiego, delikatnie podduszonego szpinaku. Swój unikalny smak i aromat zawdzięczają prostocie i jakości składników. Wybierając ten przepis, zaspokoisz swoje podniebienie i dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
admin
Składniki:
- Chleb tostowy pełnoziarnisty
- Szpinak – najlepiej świeży albo chociaż mrożone liście
- ząbek czosnku
- mała cebula
- ser gorgonzola albo inny ser pleśniowy
- 2 jajka
- masło i oliwa z oliwek
- szczypiorek
Tosty ze szpinakiem – jak zrobić?
- Szpinak smażymy na oliwie z czosnkiem i cebulą, doprawiając solą i pieprzem.
- Chleb tostowy smarujemy gotowym szpinakiem.
- Na posmarowanej kromce kładziemy plasterki sera gorgonzola.
- Na wierzch przykrywamy drugą kromką chleba.
- Gotowy tost moczymy w rozkłóconym jajku ze szczypiorkiem i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy (by tosty się nie spaliły).
Słowa kluczowe: tosty ze szpinakiem
Tosty ze szpinakiem – dodatkowe informacje
ser gorgonzola możemy zastąpić każdym innym serem pleśniowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tosty z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami
Następny przepis: Tournedos z białą rzodkwią.