tosty ze szpinakiem

tosty ze szpinakiem

Tosty ze szpinakiem to delikatna i smaczna propozycja na śniadanie czy lunch. To danie jest nie tylko pożywne, ale i zdrowe, dzięki obecności szpinaku, znanego ze swoich właściwości odżywczych. Szpinak dostarcza naszemu organizmowi potrzebnej dawki żelaza oraz witamin, szczególnie z grupy B. Tosty ze szpinakiem to doskonałe połączenie chrupiącego tosta i miękkiego, delikatnie podduszonego szpinaku. Swój unikalny smak i aromat zawdzięczają prostocie i jakości składników. Wybierając ten przepis, zaspokoisz swoje podniebienie i dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • Chleb tostowy pełnoziarnisty
  • Szpinak – najlepiej świeży albo chociaż mrożone liście
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • ser gorgonzola albo inny ser pleśniowy
  • 2 jajka
  • masło i oliwa z oliwek
  • szczypiorek

Tosty ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Szpinak smażymy na oliwie z czosnkiem i cebulą, doprawiając solą i pieprzem.
  2. Chleb tostowy smarujemy gotowym szpinakiem.
  3. Na posmarowanej kromce kładziemy plasterki sera gorgonzola.
  4. Na wierzch przykrywamy drugą kromką chleba.
  5. Gotowy tost moczymy w rozkłóconym jajku ze szczypiorkiem i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy (by tosty się nie spaliły).

Słowa kluczowe: tosty ze szpinakiem

Tosty ze szpinakiem – dodatkowe informacje

ser gorgonzola możemy zastąpić każdym innym serem pleśniowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tosty z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami
Następny przepis: Tournedos z białą rzodkwią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode