Tortowe ciasto z wkładką serową
Czy poszukujesz wykwintnego deseru, który zachwyci zarówno Twoje kubki smakowe, jak i oczy? Niezależnie od tego, czy planujesz kolację na specjalną okazję, czy po prostu chcesz zrobić sobie uczucie, nie możesz po prostu ominąć tego tortowego ciasta z wkładką serową. To harmonijne połączenie aksamitnego ciasta i kremowej wkładki serowej, które razem tworzą perfekcyjny balans smaku i tekstury. Ten słodki, ale delikatny tort to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który z pewnością zrobi wrażenie na towarzystwie. Spróbuj tortowego ciasta z wkładką serową – to prawdziwa symfonia smaku!
admin
Składniki:
- Do sernika:
1 kg sera (u mnie gotowy w wiaderku)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, każde na pół litra mleka)Do biszkoptów:
10 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaDo kremu:
25 dag masła lub margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, każde na pół litra mleka)
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudruDo polewy:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Tortowe ciasto z wkładką serową – jak zrobić?
- Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
- Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
- Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
- Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.
- Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
- Podanie: Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Placek z wkładką serową
Tortowe ciasto z wkładką serową – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tortille zapiekane z serem i szynką
Następny przepis: Tortilki z wędzoną palią