Tortowe ciasto z wkładką serową

Tortowe ciasto z wkładką serową

Czy poszukujesz wykwintnego deseru, który zachwyci zarówno Twoje kubki smakowe, jak i oczy? Niezależnie od tego, czy planujesz kolację na specjalną okazję, czy po prostu chcesz zrobić sobie uczucie, nie możesz po prostu ominąć tego tortowego ciasta z wkładką serową. To harmonijne połączenie aksamitnego ciasta i kremowej wkładki serowej, które razem tworzą perfekcyjny balans smaku i tekstury. Ten słodki, ale delikatny tort to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który z pewnością zrobi wrażenie na towarzystwie. Spróbuj tortowego ciasta z wkładką serową – to prawdziwa symfonia smaku!

Składniki:

  • Do sernika:
    1 kg sera (u mnie gotowy w wiaderku)
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag masła lub margaryny
    5 jajek
    2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, każde na pół litra mleka)

    Do biszkoptów:
    10 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Do kremu:
    25 dag masła lub margaryny
    2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, każde na pół litra mleka)
    2 pełne szklanki mleka
    pół szklanki cukru pudru

    Do polewy:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

Tortowe ciasto z wkładką serową – jak zrobić?

  1. Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
  2. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
  3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  4. Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
  6. Podanie: Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Placek z wkładką serową

Tortowe ciasto z wkładką serową – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortille zapiekane z serem i szynką
Następny przepis: Tortilki z wędzoną palią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode