Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- -1 szklanka mąki gryczanej
- -około 1/4 szklanki ciepłej wody
- -1 łyżka oliwy z oliwek
- -1 jajo
- -przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól
- -pół świeżej sałaty
- -1 pierś z kurczaka
- -oliwki czarne
- -1 pomidor
- -1 cebula czerwona
- -mozzarella
- -serek twarogowy do smarowania pieczywa
Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawy, wbijamy jajo, dodajemy oliwę oraz wodę, formujemy ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. (Możemy również zrobić ciasto jak na naleśniki, dodając więcej wody, aby było wodniste, lecz nadal gęste. Takie ciasto nakładamy łyżką wazową na patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.)
-
2.
Z gotowego ciasta tworzymy wałek, kroimy na mniejsze części, po czym rozwałkowujemy na cienkie placki.
-
3.
Smażymy na suchej patelni z obu stron po około 2-3 minuty.
-
4.
Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze części, doprawiamy i smażymy na oliwie.
-
5.
Umytą sałatę rwiemy w mniejsze kawałki, pomidor kroimy w kostkę, cebulę w piórka, mozzarellę trzemy na tarce.
-
6.
Na usmażonych tortillach rozsmarowujemy serek twarogowy, układamy sałatę, oliwki, kurczaka, pomidor, cebulę, mozzarellę i zawijamy.
Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje
Zamiast serka można zastosować zmieszany majonez z ketchupem, lub inny sos.