tortilla española

tortilla española

Zanurz się w smakach kuchni hiszpańskiej bez opuszczania domu, dzięki naszemu przepisowi na Tortilla Española. To klasyczne danie, także znane jako hiszpański omlet, absorbowało wpływy kuchni regionalnych przez wieki, formując unikalną kompozycję smaków. Tortilla Española to wyjątkowe połączenie prostych składników takich jak ziemniaki, cebula i jajka. Prosty i wyjątkowo smakowity posiłek, doskonały na szybki obiad czy kolację. Ten przepis jest dowodem na to, że prostota często idzie w parze z wyrafinowanym smakiem. Odkryj tradycyjną kuchnię z górzystych regionów Hiszpanii, serwowaną od pokoleń w rodzinach z całego kraju.

Składniki:

  • 3 średnie surowe ziemniaki
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 50g salami Chorizo
  • 30g sera Manchego
  • 30g czarnych oliwek
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • szczypiorek (do posypania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • + olej rzepakowy (do smażenia)

Tortilla española – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej (około 70-100ml) i podsmażyć na nim ziemniaki, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić.
  2. Na drugiej patelni podsmażyć (również na oliwie) drobno posiekaną cebulę czerwoną, cebulę dymkę oraz pokrojone w cienkie plasterki salami Chorizo.
  3. W międzyczasie jajka roztrzepać w miseczce, dodać śmietanę, sól, pieprz, papryką słodką i ostrą.
  4. Dołożyć pokrojone w talarki czarne oliwki oraz drobno starty ser.
  5. Gdy ziemniaki będą już gotowe, dodać do nich podsmażoną cebulę i salami.
  6. Następnie zalać wszystko masą śmietanowo-jajeczną.
  7. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż jajka się zetną.
  8. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
  9. Dobrze ściętą tortillę włożyć do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch całkowicie się zetnie i lekko przyrumieni.
  10. Gotową tortillę wyjąć, posypać szczypiorkiem i podawać.
  11. Można ją kroić w trójkąty, jak pizzę, jednak najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni.
  12. Jako dodatek do tortilli świetnie nada się domowy sos pomidorowy lub czosnkowy.

Tortilla española – dodatkowe informacje

Do przygotowania tortilli najlepiej używać patelni żeliwnej, ponieważ idealna tortilla to taka, która pieczona jest w piekarniku. Jeśli jednak takiej nie macie, trzeba po prostu uzbroić się w odrobinę więcej cierpliwości i ostrożności – tortillę można w całości smażyć pod przykryciem, wymaga to jednak nieco więcej czasu i uwagi, aby nie przypalić spodu.

Tortilla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być podawana o każdej porze: na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortille z kurczakiem, ogórkiem konserwowym, papryką i kukurydzą
Następny przepis: Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode