Tortilla Bezglutenowa

Tortilla Bezglutenowa

Czeladź, gotowanie może być nie lada wyzwaniem, szczególnie kiedy mowa o specjalistycznej diecie. Miłośnicy kuchni meksykańskiej z pewnością nie wyobrażają sobie swojego menu bez tortilli. Co jednak zrobić, jeżeli musimy unikać glutenu? Odpowiedzią jest tortilla bezglutenowa. To samo pyszne, elastyczne placki, które można nadziać dowolnym farszem, z tym wyjątkiem, że są całkowicie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Kluczowe jest użycie odpowiednich składników, które pozwolą zachować tradycyjny smak i konsystencję tortilli. Poniższy przepis pomoże każdemu cieszyć się tortillą bez obaw o zawartość glutenu.

Składniki:

  • Na 6 placków:
  • 6 czubatych łyżek maki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. gorącej wody

Tortilla bezglutenowa – jak zrobić?

  1. Mąkę gryczaną i kukurydzianą razem z jajkiem wymieszaj. Dodaj wrzątek i początkowo mieszaj drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć. Następnie wyrabiaj ciasto. Umieść je w lodówce na 30 minut i formuj małe kulki o wielkości mandarynek. Rozwałkuj ciasto.
  2. Rozgrzej patelnię bardzo mocno, dodaj olej rzepakowy i smaż. Pierwszy placek służy jako próba, czy patelnia i tłuszcz są odpowiednio rozgrzane. Potem nie będzie problemu z przewracaniem. Smaż aż pojawią się brązowe bąble.

Tortilla Bezglutenowa – dodatkowe informacje

Dodajemy swoje ulubione składniki warzywne czy tez mięsne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortille z kurczakiem, ogórkiem konserwowym, papryką i kukurydzą
Następny przepis: Tortilla gryczana z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode