Tortilki z wędzoną palią
Składniki:
- 20 dag wędzonej pali
- 4 jajka
- duża cebula
- pomidor malinowy
- 4 ugotowane średnie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, szczypta cukru
Tortilki z wędzoną palią – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Egzotyczne tortilki z wędzoną palią to danie o niesamowitym smaku. Aby je przygotować, musisz postępować zgodnie z poniższymi krokami:
1. Pokrojoną w kostkę cebulę szkolimy na maśle, oprószając ją dla smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pomidor. Smażymy razem 5 minut.
2. W misce rozkłócamy 4 jajka. Wkładamy rybę, podsmażone warzywa i posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą (delikatnie) oraz pieprzem.
3. Masę przelewamy do formy na mufinki wyłożonej papilotkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy ciepłe.
Smacznego!
Linki do zdjęć:
– [Warzywa do tortilli](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe_steps/0007/89/warzywa-do-tortilli.jpeg)
– [Masa jajeczna na tortillę](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe_steps/0007/89/masa-jajeczna-na-tortille.jpeg)
– [Tortilki w formie](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe_steps/0007/89/tortilki-w-formie.jpeg)
Tortilki z wędzoną palią – dodatkowe informacje
Tortilki można też podać na ciepłe śniadanie razem z sałatką z sezonowych warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tortowe ciasto z wkładką serową
Następny przepis: tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo - śmietankowy