Tort zabajone

Tort zabajone

Tort zabajone to wyjątkowy deser, który uwodzi swoim intensywnym smakiem i aksamitną konsystencją. Głównym bohaterem tego przepisu jest sos zabajone, będący klasycznym elementem włoskiej kuchni. Egzotyczna kombinacja jajek, cukru i moscato d’Asti zamienia się w płynne złoto, które nieodłącznie kojarzy się z wykwintną nieskomplikowanością uwielbianą przez smakoszy na całym świecie. W połączeniu z lekkim, delikatnie wilgotnym ciastem tworzy niesamowity efekt. Całości dopełnia gładki krem zabajone, dodający tortowi nuty kremowości. Tort zabajone to doskonały wybór na wyjątkowe okazje lub po prostu do wypicia z ulubioną kawą.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka kakao
  • Masa:
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • Masa cukrowa:
  • 1 białko
  • 500 gram cukru pudru
  • 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 3 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix
  • masa cukrowa lub gotowe ozdoby z masy cukrowej lub marcepanowej

Tort zabajone – jak zrobić?

  1. Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszam obroty i ucieram dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łączę z masą jajeczną. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-180°C na 35-45 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy części i odstawiam.
  2. Na masę żółtka z cukrem ucieram na parze aż będą białe, zdejmuję i ucieram jeszcze aż lekko przestygną. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami utarte żółtka. Do masy, wlewam cienkim strumieniem, mleko skondensowane i całość odstawiam do lodówki, aż lekko stężeje.
  3. Brzoskwinie osączam, sok zlewam do naczynia, rozcieńczam przegotowaną wodą by otrzymać dwie szklanki nektaru i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Owoce kroję w cienkie plasterki.
  4. Spód biszkoptowy nasączam nektarem, układam plasterki brzoskwiń i smaruję kremem zabajone, na to układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam, ponownie układam plasterki brzoskwiń i ponownie smaruję kremem. Na wierzch kładę ostatni blat, nasączam nektarem, smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu.
  5. Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik (dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą). Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki.
  6. Białko ubijam rózgą, dosypuję przesiany cukier puder, w takiej ilości, aż masa będzie plastyczna i nie będzie kleiła się do rąk i dodaję rozpuszczoną żelatynę. Zagniatam, cienko rozwałkowuję, wycinam kieliszkiem i małą szklaneczką kółka i łączę ze sobą tworząc kwiat, a następnie wycinam listki. Układam na wierzchu tortu i całość ponownie schładzam.

Zabajone ciasto to przepyszny tort, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Aby go przygotować, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

1. Na biszkopt ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj po jednym żółtku i dwie łyżki cukru, ucierając cały czas. Przesiej mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160-180°C przez 35-45 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy, ostudź i pokrój na trzy części.

2. Przygotuj krem zabajone. Na parze utrzyj żółtka z cukrem aż staną się białe. Następnie dodaj masło stopniowo, vmęczając je ze żółtkami. Wlej cienkim strumieniem skondensowane mleko i odstaw masę do lodówki, aby lekko stężała.

3. Osącz brzoskwinie i przecedź sok. Rozcieńcz go wodą i dopraw cytryną. Pokrój brzoskwinie na cienkie plastry.

4. Nasącz spód biszkoptu nektarem i ułóż na nim plasterki brzoskwiń. Posmaruj pierwszą warstwę kremem zabajone, a następnie połóż kolejny blat biszkoptu. Nasącz go nektarem i ułóż plasterki brzoskwiń. Powtórz czynność smarowania kremem. Na wierzchu umieść ostatni blat biszkoptu, nasącz go nektarem, a następnie posmaruj kremem również wierzch i boki tortu.

5. Ubij kremówkę na sztywno, dodając zagęstnik. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób boki tortu. Odstaw go do lodówki.

6. Ubij białko i dodaj cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie plastyczna i nie będzie się kleić do rąk. Rozwałkuj ciasto i wycinaj kształty kwiatowych elementów przy użyciu kieliszka i małej szklanki. Połącz je ze sobą, tworząc kwiat, a następnie dodaj listki. Umieść je na wierzchu tortu i schłodź całość.

Smacznego!

Tort zabajone – dodatkowe informacje

W wersji dla dorosłych proponuję dodać likier tak, jak w oryginalnym przepisie na deser


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z truskawkami i kremem mascarpone
Następny przepis: Tort ZAMEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode