Tort z masą truskawkową

Tort z masą truskawkową

Ciesz się słodkim smakiem lata w każdym kęsie z naszym Tortem z masą truskawkową. Ten przepis to kwintesencja sezonowych smaków, mieszanka puszystego ciasta i intensywnej masy truskawkowej, która sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa. To doskonały wybór na letnie popołudnie lub wieczór, idealny dla osób, które są wielkimi fanami owocowych deserów. Nasz Tort z masą truskawkową będzie nie tylko smakować świetnie, ale również pięknie prezentować się na stole, w dużej mierze dzięki kuszącej, soczystej masie truskawkowej do tortów. Rozkoszuj się smakiem truskawek w każdym kęsie!

Składniki:

  • Biszkopt:
    – 5 jajek
    – 1 szklanka cukru
    – 1 cukier wanilinowy
    – 1 szklanka mąki krupczatki
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
    – 1 szklanka śmietany kremówki
    – 1 opakowanie mrożonych truskawek lub 400 g świeżych
    – cukier
    – 1 galaretka truskawkowa
    – 1 tabliczka białej czekolady
  • Do ozdoby:
    – reszta śmietany, która zostanie po odlaniu szklanki z 500 ml opakowania
    – 2 łyżki cukru pudru
    – 1 śmietanfix
    – dowolne owoce i dodatki

Tort z masą truskawkową – jak zrobić?

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy oddzielone od żółtek białka, ubijamy na sztywno, stopniowo po troszkę dodajemy cukry, następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy prędkość i powoli wsypujemy wymieszane z proszkiem mąki. Masę wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownice (u mnie 27 cm średnica) pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  2. W między czasie galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, studzimy. Rozmrożone truskawki (lub świeże) miksujemy i dosładzamy do smaku. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wlewamy truskawki, następnie czekoladę i na końcu lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
  3. Gdy masa truskawkowa zaczyna tężeć, biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części i przekładamy. Wkładamy do lodówki. W między czasie ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem. Gdy masa stężej wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy bitą śmietaną ozdabiamy owocami i dowolnymi dodatkami. Gotowe!

xxxx – dodatkowe informacje

Masa truskawkowa do tortów świetnie pasuje również do przełożenia rolady lub jako samodzielny letni deser w pucharku ozdobiony keksem bitej śmietany oraz kawałkami truskawek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z m&m's
Następny przepis: Tort z masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode