Tort z masą truskawkową
Ciesz się słodkim smakiem lata w każdym kęsie z naszym Tortem z masą truskawkową. Ten przepis to kwintesencja sezonowych smaków, mieszanka puszystego ciasta i intensywnej masy truskawkowej, która sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa. To doskonały wybór na letnie popołudnie lub wieczór, idealny dla osób, które są wielkimi fanami owocowych deserów. Nasz Tort z masą truskawkową będzie nie tylko smakować świetnie, ale również pięknie prezentować się na stole, w dużej mierze dzięki kuszącej, soczystej masie truskawkowej do tortów. Rozkoszuj się smakiem truskawek w każdym kęsie!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Masa:
– 1 szklanka śmietany kremówki
– 1 opakowanie mrożonych truskawek lub 400 g świeżych
– cukier
– 1 galaretka truskawkowa
– 1 tabliczka białej czekolady - Do ozdoby:
– reszta śmietany, która zostanie po odlaniu szklanki z 500 ml opakowania
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 śmietanfix
– dowolne owoce i dodatki
Tort z masą truskawkową – jak zrobić?
- Do wysokiego naczynia wlewamy oddzielone od żółtek białka, ubijamy na sztywno, stopniowo po troszkę dodajemy cukry, następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy prędkość i powoli wsypujemy wymieszane z proszkiem mąki. Masę wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownice (u mnie 27 cm średnica) pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
- W między czasie galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, studzimy. Rozmrożone truskawki (lub świeże) miksujemy i dosładzamy do smaku. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wlewamy truskawki, następnie czekoladę i na końcu lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
- Gdy masa truskawkowa zaczyna tężeć, biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części i przekładamy. Wkładamy do lodówki. W między czasie ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem. Gdy masa stężej wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy bitą śmietaną ozdabiamy owocami i dowolnymi dodatkami. Gotowe!
xxxx – dodatkowe informacje
Masa truskawkowa do tortów świetnie pasuje również do przełożenia rolady lub jako samodzielny letni deser w pucharku ozdobiony keksem bitej śmietany oraz kawałkami truskawek.