Tort z kremem Milky Way
Składniki:
- Biszkopt:
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
– słoiczek dżemu z owoców leśnych
- Krem:
– 300 ml śmietany 30%
– 4 batoniki Milky Way
– 250 g serka mascarpone
- Dekoracja:
– truskawki
– borówki
– listki mięty
Tort z kremem milky way – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Śmietankę zagotować w małym garnku, dodać pokrojone batoniki, mieszać do czasu, kiedy się rozpuszczą. Przelać przez sitko. Wstawić na noc do lodówki.
2. Następnego dnia śmietanę ubić na puch, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przełożyć dżemem z owoców leśnych i kremu Milky Way.
2. Brzegi tortu wysmarować pozostałym kremem, tworząc efekt „naked cake”.
Dekoracja:
1. Tort udekorować połówkami truskawek, borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty.
Tort z kremem Milky Way – dodatkowe informacje
Krem Milky Way należy wykonać dzień wcześniej, aby śmietanka mogła dobrze się schłodzić i później lepiej ubić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tort z kremem jogurtowym...
Następny przepis: Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem