tort z kremem jogurtowym...

tort z kremem jogurtowym…

Jeśli jesteś miłośnikiem delikatnych i orzeźwiających deserów, z pewnością przypadnie Ci do gustu nasz tort z kremem jogurtowym. Lejący się, aksamitny krem doskonale rozpieszcza kubki smakowe, dodając deserowi wyjątkowego charakteru. Głównym bohaterem tego wypieku jest naturalny jogurt, który nadaje kremowi niepowtarzalnego smaku. Używając tylko kilku prostych składników, jesteś w stanie stworzyć deser, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem. Dla wielu z nas, torty wiążą się z wyjątkowymi okazjami, dlatego ten przepis jest idealny do świętowania wszelkiego rodzaju uroczystości. Przygotowanie takiego tortu to również doskonała propozycja na spędzenie weekendu w kuchni.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • krem jogurtowy:
  • 250g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

Tort z kremem jogurtowym… – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie wbijamy żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta – ja robię to łyżką. Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut, aż do suchego patyczka.
  2. 2.
    krem jogurtowy:
    Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurtu. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Sposób przygotowania tortu z kremem jogurtowym:

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie wbijamy żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta – ja robię to łyżką. Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut, aż do suchego patyczka.
  2. Krem jogurtowy: Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurtu. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Przygotowanie kremu jogurtowego do tortu jest prostsze niż się wydaje, a dodaje on niepowtarzalnego smaku i konsystencji deserowi.

Porady – dodatkowe informacje

Masa jogurtowa do tortu lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec, ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej „szklista” i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
Następny przepis: Tort z kremem Milky Way

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode