Tort z kremem czekoladowym bez laktozy i glutenu

Tort z kremem czekoladowym bez laktozy i glutenu

Jeśli szukasz deseru, który będzie odpowiedni zarówno dla osób z nietolerancją glutenu, jak i laktozy, ten przepis jest dla Ciebie. Przedstawiamy tort z kremem czekoladowym bez laktozy i glutenu – pełen smaku, a jednocześnie zdrowy. Ten niezwykle atrakcyjny deser to gratka dla każdego łasucha. Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową czy bezlaktozową z różnych powodów – zdrowotnych, dietetycznych, czy wyboru stylu życia. Właśnie dla nich, ale i dla wszystkich miłośników dobrego ciasta, prezentujemy dzisiaj ten przepis. Gwarantujemy, że tort bez glutenu z kremem bez laktozy zachwyci was swoim smakiem.

Składniki:

  • Średnica 19 cm
  • Biszkopt
  • 3 jajka M
  • 50 gramów mąki migdałowej
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 30 gramów cukru ksylitol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bez glutenu
  • Krem czekoladowy z kaszy jaglanej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej(szklanka 250 ml)
  • 450 ml zimnej wody
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru ksylitol
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z połowy małej cytryny
  • 3 banany
  • Frużelina
  • około 150- 200 gramów malin ( mrożonych)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Tort z kremem czekoladowym bez laktozy i glutenu – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt:

    • Białka oddzielić od żółtek.
    • Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy będzie już w miarę gęsta piana dodawać stopniowo łyżka po łyżce ksylitolu. Za każdym razem ubijać, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne.
    • Do ubitych na sztywną i lśniącą pianę białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Całość ubijać jeszcze chwilkę, około 1-2 minuty.
    • Mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodawać partiami do ubitej piany, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła.
    • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę biszkoptową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka.
    • Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed składaniem tortu.
    • Proporcje na biszkopt do jednego przełożenia, jeżeli chcemy dwa przełożenia, to należy upiec dwa biszkopty.
  2. 2.

    Krem czekoladowy z kaszy jaglanej:

    • Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i odcedzić na sicie.
    • Wodę ze szczyptą soli zagotować, wsypać kaszę i gotować pod przykryciem 5 minut na małym ogniu, od momentu ponownego zagotowania.
    • Po tym czasie palnik wyłączyć i zostawić na 20-25 minut, aż kasza spęcznieje i będzie sypka.
    • Kasze zmiksować w blenderze lub malakserze na jednolitą masę (nie powinny być wyczuwalne grudki).
    • Dodać banany, kakao, mód, sok z cytryny i ksylitol i ponownie miksować do połączenia składników.
    • Jeżeli krem będzie mocno zbity, można dodawać po łyżce mleka roślinnego lub przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia.
    • Krem można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Jednak przed składaniem tortu, aby dobrze się go rozprowadzało, wyciągamy go z lodówki kilka godzin wcześniej.
  3. 3.

    Frużelina:

    • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia, następnie lekko podgrzać, aż będzie płynna.
    • Maliny przełożyć do garnka i zagotować, można dosłodzić według uznania.
    • Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do malin, całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Wyłączyć i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  4. 4.

    Składanie tortu:

    • Biszkopty przekroić każdy na 2 równe blaty (u mnie jeden blat został, ponieważ robiłam 2 przełożenia, ale można zrobić również 3 przełożenia).
    • Pierwszy blat przełożyć z powrotem do tortownicy, można lekko nasączyć.
    • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki. Wyciskać krem dookoła wzdłuż rantu, będzie to zabezpieczenie, aby frużelina nie wypłynęła na boki. Środek wypełnić frużeliną i wyrównać.
    • Na frużelinę wyłożyć porcję kremu i delikatnie wyrównać. Krem jest dość zbity, aby sobie ułatwić pracę, można to zrobić zamaczając łyżkę w gorącej wodzie.
    • Przykryć kolejnym blatem i postępować jak wyżej.
    • Tort przed dekorowaniem najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin lub pozostawić na noc.
    • Dekoracja według uznania, ja użyłam płatków migdałowych, malin i reszty kremu.

Porady – dodatkowe informacje

W mojej rodzinie coraz więcej osób unika w żywności glutenu i laktozy. Zostałam poproszona o przygotowanie tortu bez glutenu i kremu do tortu bez laktozy na urodziny. Przyznam, że było to dla mnie małe wyzwanie. Mimo to torcik wyszedł przepyszny i dokładki nie było końca. Krem z kaszy jaglanej smakuje rewelacyjnie, a sama kasza nie jest w ogóle wyczuwalna. Tego typu krem będzie też zdrowym zamiennikiem dla ogólnie dostępnych kremów czekoladowych, na przykład do naleśników, gofrów i bułeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
Następny przepis: Tort z kremem Milky Way

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode