Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niezwykle smaczny i nietypowy deser: Tort z konfiturą z czarnej porzeczki. Ma on niepowtarzalny smak, który zawdzięczamy dwóm kluczowym składnikom: masie porzeczkowej oraz niezwykle kremowej masie porzeczkowej. Są one nieodłączną częścią tego tortu, nadając mu głębi i wyrazistego smaku. Delikatny tort doskonale komponuje się z lekko kwasowym akcentem czarnej porzeczki. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników niebanalnych, owocowych deserów, którymi można zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Teraz Ty również możesz przygotować ten wyjątkowy deser!

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao czarne
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietany 36 %
  • 1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
  • dekoracje:
  • kwiatki jadalne
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • poncz:
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki nalewki z wiśni

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki – jak zrobić?

  1. ciasto na biszkopt w formie 1.
    Biszkopt:
    Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam. Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Tortownicę o średnicy 22 cm dno wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto.
  2. biszkopt upieczony 2.
    Wkładam do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni (góra dół) i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem, czy jest suchy. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuję z formy i wykładam do góry dnem na desce.
  3. krem porzeczkowy 3.
    Dekoracja czekolada:

    Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ją nad małym rondelkiem z gorącą wodą. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta 20*40 cm. Rozsmarowuję czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami, żeby pęcherzyki, które się wytworzyły pod papierem, znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.
  4. biszkopt przełożony kremem 4.
    Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam, wykładam 1/3 kremu, układam kolejny blat, znowu nasączam i krem, i ostatni blat, który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruję czekoladowymi słupkami, robię to nożem, bo czekolada topi się w rękach. Wstawiam do lodówki na trzy godziny, przed podaniem dekoruję kwiatkami.

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje

Można użyć innej konfitury w smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM
Następny przepis: Tort z kremem czekoladowym bez laktozy i glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode