Tort z bitej śmietany

Tort z bitej śmietany

Potrzebujesz przepisu na aksamitny, kremowy tort, który będzie idealny na roczek dziecka lub inne rodzinne uroczystości? Tort z bitą śmietaną to wspaniała opcja, dostarczająca świeżego, lekkiego smaku, który gwarantuje cieszyć każde podniebienie. Ta apetyczna, pudrowa delikatność przyozdobiona bitą śmietaną, jest łatwa do przygotowania i prezentuje się efektownie na każdym stole. Sekret idealnego tortu z bitą śmietaną tkwi również w sposobie dekoracji – dobrze przygotowana bita śmietana jest doskonałym materiałem do stworzenia niesamowitych ozdób, dzięki którym tort stanie się prawdziwym dziełem sztuki. Przygotuj się na kreatywne zdobienie i romantyczny, delikatny smak.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • -3/4 szklanki mąki pszennej
  • -2/3 szklanki cukru
  • -1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Bita śmietana:
  • -1,5 litra śmietany 30% lub 36%
  • -6 śmietan fixów
  • -1 szkl cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • dekoracja do tortu wedle upodobania
  • Poncz:
  • -1szkl herbaty z cytryną
  • -1 kieliszek spirytusu
  • -4 łyżki cukru

Tort z bitej śmietany – jak zrobić?

  1. Biszkopt;

    • Oddzielam białka od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.
    • Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.
    • Przekładam do formy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
    • Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.
    • Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Dzielę na 3 części.
  2. Masa śmietanowa;

    • Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie sztywna dodać cukier puder i śmietanfixy.
  3. Poncz;

    • Do gorącej herbaty dodać cukier i spirytus dokładnie wymieszać i wystudzić.
  4. Przełożenie;

    • Na paterę wykładamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go i smarujemy 1/3 śmietany.
    • Układamy drugi blat biszkoptu, ponczujemy go i wykładamy kolejną 1/3 śmietany.
    • Układamy ostatni blat biszkoptu i go ponczujemy.
    • Na wierzch i boki tortu wykładamy resztę śmietany i obsmarowujemy całość.
    • Możemy dowolnie udekorować tort z bitej śmietany.

Słowa kluczowe: jak udekorować tort z bitej śmietany, torty dla dzieci z bitej śmietany, dekorowanie tortów bitą śmietaną, dekorowanie tortu bitą śmietaną, zdobienie tortu bitą śmietaną, dekoracje tortu z bitej śmietany, jak udekorować tort bitą śmietaną, tort na roczek z bitej śmietany, przepis na tort z bitej śmietany, dekoracja tortu bitą śmietaną

Tort z bitej śmietany – dodatkowe informacje

Do masy śmietankowej możemy dodać np. czekoladę, wtedy wyjdzie nam krem czekoladowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT z CUKIERKÓW
Następny przepis: TORT Z ''BOBEM BUDOWNICZYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode