Tort z bitej śmietany
Potrzebujesz przepisu na aksamitny, kremowy tort, który będzie idealny na roczek dziecka lub inne rodzinne uroczystości? Tort z bitą śmietaną to wspaniała opcja, dostarczająca świeżego, lekkiego smaku, który gwarantuje cieszyć każde podniebienie. Ta apetyczna, pudrowa delikatność przyozdobiona bitą śmietaną, jest łatwa do przygotowania i prezentuje się efektownie na każdym stole. Sekret idealnego tortu z bitą śmietaną tkwi również w sposobie dekoracji – dobrze przygotowana bita śmietana jest doskonałym materiałem do stworzenia niesamowitych ozdób, dzięki którym tort stanie się prawdziwym dziełem sztuki. Przygotuj się na kreatywne zdobienie i romantyczny, delikatny smak.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- -3/4 szklanki mąki pszennej
- -2/3 szklanki cukru
- -1 łyżeczka cukru z wanilią
- Bita śmietana:
- -1,5 litra śmietany 30% lub 36%
- -6 śmietan fixów
- -1 szkl cukru pudru
- Dodatkowo:
- dekoracja do tortu wedle upodobania
- Poncz:
- -1szkl herbaty z cytryną
- -1 kieliszek spirytusu
- -4 łyżki cukru
Tort z bitej śmietany – jak zrobić?
-
Biszkopt;
- Oddzielam białka od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.
- Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.
- Przekładam do formy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
- Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.
- Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Dzielę na 3 części.
-
Masa śmietanowa;
- Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie sztywna dodać cukier puder i śmietanfixy.
-
Poncz;
- Do gorącej herbaty dodać cukier i spirytus dokładnie wymieszać i wystudzić.
-
Przełożenie;
- Na paterę wykładamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go i smarujemy 1/3 śmietany.
- Układamy drugi blat biszkoptu, ponczujemy go i wykładamy kolejną 1/3 śmietany.
- Układamy ostatni blat biszkoptu i go ponczujemy.
- Na wierzch i boki tortu wykładamy resztę śmietany i obsmarowujemy całość.
- Możemy dowolnie udekorować tort z bitej śmietany.
Słowa kluczowe: jak udekorować tort z bitej śmietany, torty dla dzieci z bitej śmietany, dekorowanie tortów bitą śmietaną, dekorowanie tortu bitą śmietaną, zdobienie tortu bitą śmietaną, dekoracje tortu z bitej śmietany, jak udekorować tort bitą śmietaną, tort na roczek z bitej śmietany, przepis na tort z bitej śmietany, dekoracja tortu bitą śmietaną
Tort z bitej śmietany – dodatkowe informacje
Do masy śmietankowej możemy dodać np. czekoladę, wtedy wyjdzie nam krem czekoladowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORT z CUKIERKÓW
Następny przepis: TORT Z ''BOBEM BUDOWNICZYM