TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI

TORT W PÓŁ GODZINY – Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI

Inspirując się klasycznymi deserami, prezentujemy przepis na Tort w Pół Godziny – z Kremem Waniliowym i Owocami. Jest to smakowita propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie, a zarazem efektowne rozwiązania. To połączenie delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu waniliowego i soczystych owoców, sprawia, że ten deser jest idealnym wyborem na każdą okazję. Pomimo że jego wykonanie nie zabiera wiele czasu, efekt końcowy zaskakuje swoją elegancją. Istotne jest, że tort waniliowy z owocami jest nie tylko przepyszny, ale również atrakcyjny wizualnie, co czyni go doskonałym centrum każdego stołu.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
  • biszkopt o średnicy 22 cm. – 3 blaty.
  • Owoce i dodatki:
  • 300 g borówek,
  • 300 g malin,
  • krem do tortu o smaku waniliowym (u mnie firmy Cykoria) +220 ml mleka lub +250 ml mleka i 80 g masła,
  • posypka owocowo-kakaowa.
  • Nasączenie:
  • 1/3 szklanki wody z sokiem z 1 cytryny.

Tort w pół godziny – z kremem waniliowym i owocami – jak zrobić?

  1. Każdy blat nasączam wodą z sokiem z cytryny.
    Przygotowuję krem waniliowy według instrukcji na opakowaniu.
    Pierwszy blat smaruję 1/3 kremu, układam 1/4 owoców, kolejny przekładam tak samo.
    Ostatni blat i boki tortu smaruję pozostałym kremem i posypuję kolorową posypką.
    Tort dekoruję pozostałymi owocami, chłodzę w lodówce.
  2. BISZKOPT PIEKŁAM Z TEGO PRZEPISU:
    Składniki:
    – 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej,
    – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    – 3/4 szklanki cukru,
    – 5 większych jajek.
    Przygotowanie:
    Oddzielam żółtka od białek.
    Mąki przesiewam przez sito.
    Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka.
    Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem – na najmniejszych obrotach).
    Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka.
    Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach).

TORT W PÓŁ GODZINY – DODATKOWE INFORMACJE

ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort w stylu angielskim - pokryty masą cukrową
Następny przepis: Tort węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode