TORT W PÓŁ GODZINY – Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI
Inspirując się klasycznymi deserami, prezentujemy przepis na Tort w Pół Godziny – z Kremem Waniliowym i Owocami. Jest to smakowita propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie, a zarazem efektowne rozwiązania. To połączenie delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu waniliowego i soczystych owoców, sprawia, że ten deser jest idealnym wyborem na każdą okazję. Pomimo że jego wykonanie nie zabiera wiele czasu, efekt końcowy zaskakuje swoją elegancją. Istotne jest, że tort waniliowy z owocami jest nie tylko przepyszny, ale również atrakcyjny wizualnie, co czyni go doskonałym centrum każdego stołu.
admin
Składniki:
- Składniki podstawowe:
- biszkopt o średnicy 22 cm. – 3 blaty.
- Owoce i dodatki:
- 300 g borówek,
- 300 g malin,
- krem do tortu o smaku waniliowym (u mnie firmy Cykoria) +220 ml mleka lub +250 ml mleka i 80 g masła,
- posypka owocowo-kakaowa.
- Nasączenie:
- 1/3 szklanki wody z sokiem z 1 cytryny.
Tort w pół godziny – z kremem waniliowym i owocami – jak zrobić?
- Każdy blat nasączam wodą z sokiem z cytryny.
Przygotowuję krem waniliowy według instrukcji na opakowaniu.
Pierwszy blat smaruję 1/3 kremu, układam 1/4 owoców, kolejny przekładam tak samo.
Ostatni blat i boki tortu smaruję pozostałym kremem i posypuję kolorową posypką.
Tort dekoruję pozostałymi owocami, chłodzę w lodówce. - BISZKOPT PIEKŁAM Z TEGO PRZEPISU:
Składniki:
– 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej,
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
– 3/4 szklanki cukru,
– 5 większych jajek.
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek.
Mąki przesiewam przez sito.
Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka.
Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem – na najmniejszych obrotach).
Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka.
Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach).
TORT W PÓŁ GODZINY – DODATKOWE INFORMACJE
ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort w stylu angielskim - pokryty masą cukrową
Następny przepis: Tort węgierski