Tort urodzinowy z różowym dripem

Tort urodzinowy z różowym dripem

Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym i bajecznie kolorowym tortem urodzinowym z różowym dripem. To prawdziwe cukiernicze arcydzieło idealne na każdą urodzinową okazję, szczególnie podoba się małym księżniczkom i wszystkim miłośnikom słodkości z dodatkiem charakteru. Niepowtarzalnego wyglądu nadaje mu różowy drip, czyli „kapiąca” polewa. Ta receptura będzie nie tylko wspaniałą ozdobą stołu, ale również zachwyca smakiem. Granicą jest wyłącznie twoja wyobraźnia – podstawowe składniki możesz urozmaicić według własnych upodobań, dostosowując tort idealnie do gustu solenizanta. Bez wątpienia ten tort urodzinowy stanie się hitem na Facebooka!

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy(3x):
  • – 3 jajka
  • – 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • – 1 łyżka ciemnego kakao
  • – 3 łyżki cukru kryształu
  • Krem śmietankowy:
  • – 125g serka mascarpone
  • – 250ml śmietany słodkiej 36%
  • – cukier puder do smaku
  • Krem ferrero:
  • – 100g serka mascarpone
  • – 250ml śmietany kremówki 36%
  • – garść orzechów laskowych
  • – 60g ciemnej czekolady
  • – cukier puder do smaku
  • – łyżka krem czekoladowego
  • Krem na zewnątrz:
  • – 2 kostki masła 82%
  • – cukier puder do smaku
  • – tabliczka białej czekolady
  • – biały barwnik
  • – resztę serka co zostanie można dołożyć do kremu na zewnątrz
  • Drip różowy:
  • – 50g białej czekolady
  • – 25ml śmietany 36%
  • – różowy barwnik

Tort urodzinowy z różowym dripem – jak zrobić?

  1. Biszkopt czekoladowy:

    • Białka ubijamy na sztywną pianę dodając w 3 partiach cukier.
    • Następnie żółtka.
    • Na koniec przesiana mąkę z kakao.
    • Mieszamy szpatułką.
    • Przelewamy do tortownicy.
    • Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 20 minut. Powtarzamy czynność 3 razy.
  2. Krem śmietankowy:

    • Serek mascarpone, śmietanę, cukier puder przekładamy do misy.
    • Wszystkie składniki mieszamy na masę.
  3. Krem ferrero rocher:

    • Orzechy laskowe mielimy, ale nie strasznie drobno (tak aby były kawałki).
    • Prażymy na suchej patelni.
    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    • W misie miksera dodajemy serek mascarpone, śmietankę, cukier puder.
    • Ubijamy.
    • Pod koniec dodajemy trochę ciepłej czekolady, nutellę i przestudzone orzeszki.
  4. Krem na zewnątrz:

    • Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę.
    • Dodajemy resztę serka mascarpone.
    • Na koniec dodajemy lekko ciepłą białą czekoladę, którą wcześniej roztapiamy w kąpieli wodnej.
    • Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy biały barwnik.
  5. Drip:

    • Czekoladę i śmietankę roztapiamy w garnku.
    • Potem dodajemy różowy barwnik.
    • Drip polewamy mocno schłodzony tort.

Słowa kluczowe: tort urodzinowy na Facebooka

Tort urodzinowy z różowym dripem – dodatkowe informacje

Składniki podane na tortownice o średnicy 22 cm.

Aby uzyskać tz brudną biel, należy dodać krople barwnika o odcieniu fioletowym.

Tort przed tynkowaniem musi być schłodzony około 4 godzin w lodówce.

Drip na tort powinien być ciepły przed wylaniem. Na tort.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort twarogowy z patelni (fit)
Następny przepis: Tort urodzinowy dla chłopca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode