Tort urodzinowy z różowym dripem
Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym i bajecznie kolorowym tortem urodzinowym z różowym dripem. To prawdziwe cukiernicze arcydzieło idealne na każdą urodzinową okazję, szczególnie podoba się małym księżniczkom i wszystkim miłośnikom słodkości z dodatkiem charakteru. Niepowtarzalnego wyglądu nadaje mu różowy drip, czyli „kapiąca” polewa. Ta receptura będzie nie tylko wspaniałą ozdobą stołu, ale również zachwyca smakiem. Granicą jest wyłącznie twoja wyobraźnia – podstawowe składniki możesz urozmaicić według własnych upodobań, dostosowując tort idealnie do gustu solenizanta. Bez wątpienia ten tort urodzinowy stanie się hitem na Facebooka!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt czekoladowy(3x):
- – 3 jajka
- – 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- – 1 łyżka ciemnego kakao
- – 3 łyżki cukru kryształu
- Krem śmietankowy:
- – 125g serka mascarpone
- – 250ml śmietany słodkiej 36%
- – cukier puder do smaku
- Krem ferrero:
- – 100g serka mascarpone
- – 250ml śmietany kremówki 36%
- – garść orzechów laskowych
- – 60g ciemnej czekolady
- – cukier puder do smaku
- – łyżka krem czekoladowego
- Krem na zewnątrz:
- – 2 kostki masła 82%
- – cukier puder do smaku
- – tabliczka białej czekolady
- – biały barwnik
- – resztę serka co zostanie można dołożyć do kremu na zewnątrz
- Drip różowy:
- – 50g białej czekolady
- – 25ml śmietany 36%
- – różowy barwnik
Tort urodzinowy z różowym dripem – jak zrobić?
-
Biszkopt czekoladowy:
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodając w 3 partiach cukier.
- Następnie żółtka.
- Na koniec przesiana mąkę z kakao.
- Mieszamy szpatułką.
- Przelewamy do tortownicy.
- Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 20 minut. Powtarzamy czynność 3 razy.
-
Krem śmietankowy:
- Serek mascarpone, śmietanę, cukier puder przekładamy do misy.
- Wszystkie składniki mieszamy na masę.
-
Krem ferrero rocher:
- Orzechy laskowe mielimy, ale nie strasznie drobno (tak aby były kawałki).
- Prażymy na suchej patelni.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W misie miksera dodajemy serek mascarpone, śmietankę, cukier puder.
- Ubijamy.
- Pod koniec dodajemy trochę ciepłej czekolady, nutellę i przestudzone orzeszki.
-
Krem na zewnątrz:
- Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę.
- Dodajemy resztę serka mascarpone.
- Na koniec dodajemy lekko ciepłą białą czekoladę, którą wcześniej roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy biały barwnik.
-
Drip:
- Czekoladę i śmietankę roztapiamy w garnku.
- Potem dodajemy różowy barwnik.
- Drip polewamy mocno schłodzony tort.
Słowa kluczowe: tort urodzinowy na Facebooka
Tort urodzinowy z różowym dripem – dodatkowe informacje
Składniki podane na tortownice o średnicy 22 cm.
Aby uzyskać tz brudną biel, należy dodać krople barwnika o odcieniu fioletowym.
Tort przed tynkowaniem musi być schłodzony około 4 godzin w lodówce.
Drip na tort powinien być ciepły przed wylaniem. Na tort.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort twarogowy z patelni (fit)
Następny przepis: Tort urodzinowy dla chłopca