Tort urodzinowy z czekoladkami
Świętuj najważniejsze chwile w życiu, przygotowując pyszny tort urodzinowy z czekoladkami. Ta wyjątkowa propozycja z pewnością zadowoli zarówno wielbicieli słodkości, jak i miłośników tradycji kulinarnych. Wybierz swoje ulubione czekoladki i udekoruj nimi przepyszne, biszkoptowe ciasto. Ten słodki, pachnący czekoladą wypiek zostanie doceniony zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Oto składniki, które będą potrzebne do jego przygotowania. Pamiętaj, że urodzinowy tort to nie tylko smakołyk, ale przede wszystkim urodzinowa niespodzianka dla solenizanta, dlatego przystąp do jego tworzenia z miłością i radością. Kluczem do powodzenia jest dobór jakościowych składników i cierpliwość.
admin
Składniki:
- Biszkopt x 3:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag masła 82%
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- 10 dag czekolady
- 1 czekoladowe jajko (kinder jajko)
- 8 podłużnych czekoladek (kinder czekoladek)
Tort urodzinowy z czekoladkami – jak zrobić?
- Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
- Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.
- Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
- Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.
- Podanie: Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Słowa kluczowe: torty z czekoladek
Tort urodzinowy z czekoladkami – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORT URODZINOWY - WYKWINTNY
Następny przepis: Tort w kształcie serca o smaku michałkowym