Tort urodzinowy dla chłopca
Składniki:
- Biszkopt (trzeba upiec 2 placki):
- -3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- -3/4 szkl. mąki pszennej
- 4 jaja
- 15 dkg cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kakao
- Masa kawowo-bananowa:
- -2 śnieżki
- 1 łyżka żelatyny
- -3 saszetki cappuccino lub 1 szklanka
- -1 szkl. mleka
- -3 banany
- Masa orzechowa zapiekana:
- -30 dkg orzechów (ok1/2 szkl. drobno pokrojonych)
- -12 dkg masła (może być ciut więcej)
- – 1/2 szkl. cukru
- -2 łyżeczki miodu naturalnego
- Krem maślany:
- -350g miękkiego masła
- -5 łyżek cukru
- -5 dużych żółtek
- -laska wanilii
- -ewent. 2 łyżki ajerkoniaku
- Wierzch kokosowy:
- -6 dużych białek
- -6 łyżek cukru
- -1 łyżka mąki
- -200g wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
- -mały słoiczek dżemu (u mnie z czarnego bzu)
- -2 śnieżki plus mleko na ich przygotowanie
- -40 dkg pustych rurek
- -20 dkg cukierków (krówek)
- -puszka ananasów w syropie
- -ozdoby wg uznania
Tort urodzinowy dla chłopca – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć mąkę, pianę z białek i masę z żółtek, wymieszać, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto na przemian jasne z ciemnym, tworząc w ten sposób mozaikę. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. -
2.
MASA KAWOWO-BANANOWA:
Mleko zagotować , rozpuścić w nim cappuccino, schłodzić. Zimne zmiksować z 2 śnieżkami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą kawową. Na koniec dodać rozdrobnione banany i wszystko razem jeszcze raz zmiksować na gładką masę. -
3.
MASA ORZECHOWA ZAPIEKANA:
Masło, cukier i miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Na koniec dodać orzechy i chwilę razem podgotować. Położyć na jeden z biszkoptów i piec około 20 minut. -
4.
KREM MAŚLANY:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze (nada to im puszystości). Kiedy ubijają się na masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy przenieść na stół i energicznie ubijać masę nadal aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać ubite na parze z cukrem żółtka oraz nasiona wanilii. Dodatkowo dla zwiększenia smaku można dodać odrobinę ajerkoniaku. -
5.
WIERZCH KOKOSOWY:
Białka ubić z 6 łyżkami cukru i łyżką mąki. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać (ja wiórki kokosowe wcześniej zblendowałam na gładką masę). Piec na złoty kolor jednocześnie uważając, żeby nie przypiec placka. -
6.
MASA KRÓWKOWA:
Cukierki rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę od czasu do czasu mieszając. -
7.
PRZEŁOŻENIE:
- Biszkopt z zapieczoną masą orzechową
- Masa kawowo-bananowa (zostawiamy trochę na boki)
- Drugi biszkopt (nasączamy)
- Dżem (u mnie z czarnego bzu)
- Masa maślana
- Wierzch kokosowy (nasączamy)
- Bita śmietana
- Na boki tortu nakładamy dość obficie i równo pozostałą masę kawowo-bananową i obkładamy dookoła rurkami
- Kawałki ananasa pokrojonego w kostkę
- Masa krówkowa (tworzymy esy – floresy)
- Bita śmietana (ładnie wyrównujemy nożem na gładko)
- Ozdabiamy
Porady – dodatkowe informacje
Wszelkie rady zawarłam w przepisie. Tortownica średniej wielkości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort urodzinowy z różowym dripem
Następny przepis: Tort urodzinowy dla dziewczynki