TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Tort Szpinakowy z Mascarpone i Granatem to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników nietypowych połączeń smakowych. Ta zielona, pyszna potrawa stanowi piękny kontrast dla kremowej warstwy mascarpone i uroczych ziaren granatu, które dodadzą do tego dania trochę słodyczy i świeżości. Ciasto jest delikatnie wilgotne i ma niepowtarzalny, delikatnie korzenny smak, który pięknie łączy się ze słodkością serka. Ta wyjątkowa kompozycja smaków w jednym cieście z pewnością zachwyci wszystkich gości i sprawi, że pomysł na deser stanie się niezapomnianym, niezwykłym doświadczeniem kulinarnym.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • Opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku, najlepiej rozdrobnionego
    • 3 jaja
    • 1 1/3 szklanki cukru
    • 1 i 1/3 szklanki oleju
    • 2 szklanki mąki krupczatki (ewentualnie pszennej)
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Cukier wanilinowy
  • Dla tortownicy o średnicy 22 cm: 1 szklanka cukru, ¾ szklanki oleju, 22 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę:
    • 200g śmietany 36% (może być kremówka 30 % z dodatkiem opakowania śmietan fix)
    • 2-4 łyżek cukru pudru w zależności od preferowanej słodkości
    • 250g (opakowanie) serka mascarpone
    • Owoc granatu

Tort szpinakowy z mascarpone i granatem – jak zrobić?

  1. Zawczasu odmrażamy szpinak odsączając go i pod koniec dokładnie wyciskając. Może się wydawać, że zostanie go mało, ale to nam wystarczy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z grzaniem od góry i od dołu.
  3. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.
  4. W osobnej misce (najlepiej ceramice) wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywny kogiel-mogiel.
  5. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy olej.
  6. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając.
  7. Wyłączamy mikser i dodajemy odsączony szpinak mieszając całość łyżką.
  8. Wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę do „suchego patyczka”. Uprzednio co jakiś czas sprawdzamy, bo zdarza się, że ciasto jest już gotowe po ok. 45 min. Warto zostawić je jeszcze przez ok. 5 min. w wyłączonym piekarniku.
  9. W międzyczasie przygotowujemy masę:
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  10. Jeśli używamy śmietany 30 % i śmietan fix, w tym momencie go dodajemy i mieszamy z ubitą śmietaną.
  11. Dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką lub robotem kuchennym na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki.
  12. Przekrawamy granat i wydrążamy ziarenka (np. łyżeczką, uważając by nie zostały włókienka pomiędzy sklejonymi ziarenkami).
  13. Z wystudzonego ciasta odkrawamy wierzch (ok. 0,5-1 cm) i kruszymy do miseczki. Jeżeli chcemy mieć tort kilkuwarstwowy przekrawamy jeszcze w poprzek, na równe blaty (dużym, szerokim nożem)- uwaga, blaty nie mogą być zbyt cienkie bo ciasto nie jest zbite.
  14. Na ciasto wykładamy masę, posypujemy oddzielonymi okruszkami (tworząc wrażenie mchu) i ziarenkami granatu lekko dociskając.

Słowa kluczowe: tort szpinakowy z mascarpone

xxxx – dodatkowe informacje

TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Warto schłodzić tort w lodówce ok. 2 h


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Szaleństwo żelkowe
Następny przepis: Tort Tęczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode