Tort Szaleństwo żelkowe

Tort Szaleństwo żelkowe

Zanurz się w słodki świat fantazji z naszym Tortem Szaleństwo Żelkowe! Ten niezapomniany wypiek z pewnością dostarczy Ci niemałe emocje. Radość i kolor zapewni gama kolorowych żelków, które są tutaj zarówno ozdobą, jak i jedną z głównych komponentów smaku. Ten tort to doskonały pomysł na podkreślenie beztroski i koloru każdej uroczystości. Ten przepis nie tylko umili czas spędzony na jego tworzeniu, ale na pewno dostarczy mnóstwo zabawy i radości na każdym dziecięcym przyjęciu. Przygotuj się, by przenieść swoje cukiernicze umiejętności na zupełnie nową, ekscytującą płaszczyznę.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 1 szklanka mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 kostki margaryny
  • Do dekoracji
  • rurki
  • kolorowe żelki
  • wstążka

Tort „szaleństwo żelkowe” – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:

    Oddzielić żółtka od białek. Ręczną trzepaczką lub mikserem ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jajek. Tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec w 180 stopniach około 30 min.

  2. 2.
    Krem budyniowy:

    Mleko połączyć z cukrem, mąką i cukrem waniliowym. Następnie garnek postawić na ogniu i cały czas mieszając masę doprowadzić do wrzenia. Ostudzić, po czym dodać miękką margarynę i całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.

Tort Szaleństwo żelkowe – dodatkowe informacje

Do kremu budyniowego można dodac jeszcze rodzynki, kakao albo kawę rozpuszczalną.

Wstążka jest do tego aby przytrzymac rurki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną
Następny przepis: TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode