Tort Szaleństwo żelkowe
Zanurz się w słodki świat fantazji z naszym Tortem Szaleństwo Żelkowe! Ten niezapomniany wypiek z pewnością dostarczy Ci niemałe emocje. Radość i kolor zapewni gama kolorowych żelków, które są tutaj zarówno ozdobą, jak i jedną z głównych komponentów smaku. Ten tort to doskonały pomysł na podkreślenie beztroski i koloru każdej uroczystości. Ten przepis nie tylko umili czas spędzony na jego tworzeniu, ale na pewno dostarczy mnóstwo zabawy i radości na każdym dziecięcym przyjęciu. Przygotuj się, by przenieść swoje cukiernicze umiejętności na zupełnie nową, ekscytującą płaszczyznę.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jaja
- po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 1 szklanka mąki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 kostki margaryny
- Do dekoracji
- rurki
- kolorowe żelki
- wstążka
Tort „szaleństwo żelkowe” – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Ręczną trzepaczką lub mikserem ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jajek. Tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec w 180 stopniach około 30 min.
-
2.
Krem budyniowy:Mleko połączyć z cukrem, mąką i cukrem waniliowym. Następnie garnek postawić na ogniu i cały czas mieszając masę doprowadzić do wrzenia. Ostudzić, po czym dodać miękką margarynę i całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
Tort Szaleństwo żelkowe – dodatkowe informacje
Do kremu budyniowego można dodac jeszcze rodzynki, kakao albo kawę rozpuszczalną.
Wstążka jest do tego aby przytrzymac rurki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną
Następny przepis: TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM