Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

Wprowadźmy odrobinę egzotyki na nasz domowy stół z tortem stroczkiem. Ta estetycznie zapierająca dech w piersiach kreacja cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie. Połączenie cytrynowego biszkoptu z wiśniową frużeliną to kwintesencja smakowitego deseru. Na wierzchu tortu znajduje się ręcznie robiony storczyk z masy cukrowej. Ten szczegół dodaje deserowi wyjątkowości i elegancji. Tort storczyk to pełna harmonii symfonia smaków, której nie sposób się oprzeć. Zaskocz swoich gości tym niebanalnym, słodkim dziełem sztuki. Bez względu na okazję, tort storczyk zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • Krem cytrynowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (można dodać więcej)
  • Sok z 3 cytryn
  • 1 masło
  • Frużelina wiśniowa
  • 350g wiśni drylowanych
  • Sok z tych wiśni
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • Biszkopt orzechowy
  • 6 jajek
  • ok½ szklanki mąki zwykłej
  • ok. ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg orzechów włoskich zmielonych

Tort storczyk cytrynowy z wiśniową frużeliną – jak zrobić?

  1. Biszkopt
    Składniki podzielić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy żółtka i chwilkę ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane z orzechami mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę (21cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp 170 stopni. Zimny przekrawamy wzdłuż na 2 części. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem.
  2. Krem cytrynowy
    Ogrzane jajka ubijamy na parze razem z cukrem na puszystą masę ok. 10 min do białości. Dolewamy sok z cytryn i miksujemy. Przekładamy do miski z zimną wodą i ubijamy aż będzie zimny. Chłodny ucieramy z masłem.
  3. Frużelina wiśniowa
    Sok podgrzać z cukrem. Dolać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości odlanego soku-chwilę pogotować jak kisiel. Dodać wiśnie oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotowa frużelina ma mieć postać gęstego kisielu.

Miskę metalową wyłożyć folią spożywczą. Na dno włożyć pierwszy kawałek biszkopta. Nasączyć alkoholem lub sokiem wiśniowym. Następnie nakładamy porcję frużeliny i na to krem. Potem następny biszkopt i tak do wykorzystania składników. Gotowy tort wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po ok. 2-3h tort można delikatnie wyciągnąć, przekładając go do góry nogami i zacząć dekorować. Storczyka z masy cukrowej można zrobić również własnoręcznie z mieszanki masy cukrowej i gumy pasty. Pomalować barwnikami spożywczymi.

Słowa kluczowe: storczyk z masy cukrowej.

xxxx – dodatkowe informacje

Tort storczyk. Cytrynowy z wiśniową frużeliną

Przed nałożeniem masy cukrowej tort zawsze trzeba obsmarować masą maślaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort SpongeBob
Następny przepis: Tort Szaleństwo żelkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode