Tort Smietanowy z owocami
Odkryj czar słodkiego relaksu przy kawie, dzięki temu wyjątkowemu przepisowi na Tort Śmietankowy z Owocami. Ten wspaniały deser jest prawdziwym rajem dla łasuchów, kusząc swoją delikatną, puszystą konsystencją i intensywnym smakiem świeżych owoców. Właśnie te naturalne, soczyste składniki nadają temu daniu niepowtarzalny aromat. Co więcej, to piękno jest nie tylko owocowe, ale również eleganckie – dzięki użyciu glazury na owoce, tort śmietankowy z owocami staje się prawdziwym, jadalnym dziełem sztuki. Serwuj ten przepis podczas uroczystych okazji lub jako zasłużony podwieczorny deser – delektuj się każdym kęsem i baw się dobrze.
admin
Składniki:
- Do biszkoptu: 8 jajek, 1 szklanka cukru, 8 czubatych łyżek mąki, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- Do kremu: 8 śmietanek 36% po 200 ml, cukier puder według uznania, szklanka jagód lub innych owoców, 8 x śmietan fix, ponadto owoce do dekoracji (ja użyłam ananasów, brzoskwiń, kiwi, ciemnych winogron), orzeszki ziemne na posypkę, duża paczka
- Do glazury do owoców: 1 szklanka wody, sok z pół cytryny, cukier do smaku, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Do ponczu: sok z ananasa, przegotowana woda, cukier według uznania
Tort śmietanowy z owocami – jak zrobić?
- 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szklankę cukru porcjami. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, wlewamy do tortownicy o średnicy 30 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka. W czasie pieczenia biszkoptu przygotowujemy pacz do nasączenia, używając soku z ananasa rozrobionego z przegotowaną wodą i cukrem. Posiekajmy orzeszki, używając noża od blendera. Następnie posiekane orzeszki mieszamy z 2-3 łyżkami wody i 1 czubatą łyżką cukru pudru. Wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie kroimy owoce i przygotowujemy glazurę do owoców. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, zostawiając trochę. Rozrabiamy mąką, gdy woda się zagotuje gotujemy kisiel.
-
2. Ubijamy 6 śmietan z cukrem pudrem i fiksami.
Upieczony biszkopt kroimy na 3 części. 1 część nasączamy, odkładamy. Do pozostałej części kremu dodajemy jagody i garść posiekanych orzeszków. Wykładamy na biszkopt, na to kładziemy następny blat nasączając go. Na drugim biegu wykładamy krem, zostawiając tyle, by starczyło do pokrycia tortu. Na wierzchu i bokach smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzeszkami. Ubijamy pozostałe śmietany, gotowy krem przekładamy do szprycy i robimy rozetki. Teraz możemy zacząć układać owoce. Każdy kawałek moczymy w glazurze, osuwając jej nadmiar i układamy kompozycję według własnego uznania. Smacznego! Tort jest przepyszny.
Słowa kluczowe: glazura na owoce
Tort Smietanowy z owocami – dodatkowe informacje
Zamiast jagód można użyć malin lub truskawek, a zamiast orzeszków boki można obsypać wiórkami kokosowymi.
Glazura na owoce jest idealnym dodatkiem do tego smietanowego tortu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort śmietanowy z truskawkami
Następny przepis: Tort Spiderman z masy cukrowej