Tort Smietanowy z owocami

Tort Smietanowy z owocami

Odkryj czar słodkiego relaksu przy kawie, dzięki temu wyjątkowemu przepisowi na Tort Śmietankowy z Owocami. Ten wspaniały deser jest prawdziwym rajem dla łasuchów, kusząc swoją delikatną, puszystą konsystencją i intensywnym smakiem świeżych owoców. Właśnie te naturalne, soczyste składniki nadają temu daniu niepowtarzalny aromat. Co więcej, to piękno jest nie tylko owocowe, ale również eleganckie – dzięki użyciu glazury na owoce, tort śmietankowy z owocami staje się prawdziwym, jadalnym dziełem sztuki. Serwuj ten przepis podczas uroczystych okazji lub jako zasłużony podwieczorny deser – delektuj się każdym kęsem i baw się dobrze.

Składniki:

  • Do biszkoptu: 8 jajek, 1 szklanka cukru, 8 czubatych łyżek mąki, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do kremu: 8 śmietanek 36% po 200 ml, cukier puder według uznania, szklanka jagód lub innych owoców, 8 x śmietan fix, ponadto owoce do dekoracji (ja użyłam ananasów, brzoskwiń, kiwi, ciemnych winogron), orzeszki ziemne na posypkę, duża paczka
  • Do glazury do owoców: 1 szklanka wody, sok z pół cytryny, cukier do smaku, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Do ponczu: sok z ananasa, przegotowana woda, cukier według uznania

Tort śmietanowy z owocami – jak zrobić?

  1. 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szklankę cukru porcjami. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, wlewamy do tortownicy o średnicy 30 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka. W czasie pieczenia biszkoptu przygotowujemy pacz do nasączenia, używając soku z ananasa rozrobionego z przegotowaną wodą i cukrem. Posiekajmy orzeszki, używając noża od blendera. Następnie posiekane orzeszki mieszamy z 2-3 łyżkami wody i 1 czubatą łyżką cukru pudru. Wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie kroimy owoce i przygotowujemy glazurę do owoców. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, zostawiając trochę. Rozrabiamy mąką, gdy woda się zagotuje gotujemy kisiel.
  2. 2. Ubijamy 6 śmietan z cukrem pudrem i fiksami.
    Upieczony biszkopt kroimy na 3 części. 1 część nasączamy, odkładamy. Do pozostałej części kremu dodajemy jagody i garść posiekanych orzeszków. Wykładamy na biszkopt, na to kładziemy następny blat nasączając go. Na drugim biegu wykładamy krem, zostawiając tyle, by starczyło do pokrycia tortu. Na wierzchu i bokach smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzeszkami. Ubijamy pozostałe śmietany, gotowy krem przekładamy do szprycy i robimy rozetki. Teraz możemy zacząć układać owoce. Każdy kawałek moczymy w glazurze, osuwając jej nadmiar i układamy kompozycję według własnego uznania. Smacznego! Tort jest przepyszny.

Słowa kluczowe: glazura na owoce

Tort Smietanowy z owocami – dodatkowe informacje

Zamiast jagód można użyć malin lub truskawek, a zamiast orzeszków boki można obsypać wiórkami kokosowymi.
Glazura na owoce jest idealnym dodatkiem do tego smietanowego tortu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietanowy z truskawkami
Następny przepis: Tort Spiderman z masy cukrowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode