TORT ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (śmietanowo-truskawkowy)

TORT ŚMIETANOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ (śmietanowo-truskawkowy)

Zastanawialiście się kiedyś, jak zaskoczyć swoich najbliższych niebanalnym deserem? Pomyślcie jak idealne mogłoby być połączenie kremowej struktury tortu ze śmietanowym akcentem i uzupełnienie go konfiturą z soczystych, pełnych smaku truskawek? To właśnie przedstawia tort śmietanowy z frużeliną truskawkową. Ten przepis łączy w sobie pełnię deserowych doznań – delikatność, słodycz i kremową konsystencję. Każdy kęs z pewnością dostarczy ogromnej dawki przyjemności i zadowolenia. Wykorzystanie frużeliny truskawkowej do tortu nada mu wyjątkowego smaku, który utkwi w pamięci na długo. Przekonajcie się sami jak proste to jest!

Składniki:

  • Biszkopt
  • 7 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Pół szklanki oleju słonecznikowego
  • Frużelina
  • 0k. 300-400 g truskawek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Bita śmietana
  • 700ml-1l ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietanfixy
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozrobionej w 3-4 łyżkach gorącej wody
  • Ewentualnie do ozdoby: wiórki kokosowe, świeże truskawki, wiórki czekoladowe etc.

Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową (śmietanowo-truskawkowy) – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Oddzielić żółtka jaj. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (nie będziemy słyszeć charakterystycznego trzasku kryształków cukru).
    W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
    Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
    Piec ok. 35 minut w 180 st. C BEZ TEROMOOBIEGU!
  2. Frużelina: Truskawki potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków 😉 Wsypałam cukier i cukier wanilinowy i całość gotowałam ok 5-7 minut na wolnym ogniu (sok musi nieco odparować, ale nie całkowicie!). Mąkę ziemniaczana rozrobiłam w ok 6-8 łyżkach wody i zagęściłam truskawki. Zdjęłam garnek z ognia i dosypałam galaretkę. Ostudziłam.
  3. Czekamy, aż biszkopt i frużelina wystygną.
  4. Bita śmietana: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i śmietanfixami na sztywny krem. Na koniec dolewamy delikatnie ostudzoną rozrobioną w wodzie żelatynę. Jeśli krem stanie się zbyt rzadki, można włożyć go do lodówki na pół godzinki.
  5. Zimny biszkopt przekroiłam na 3 równe placki. Na pierwszy krążek poszły: gruba warstwa frużeliny i śmietany. Przykryłam kolejnym krążkiem i położyłam kolejną warstwę frużeliny i śmietany. Przykryłam ostatnim krążkiem. Cały tort pokryłam pozostałą warstwą śmietany. Brzegi tortu przyozdobiłam uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorowałam frużeliną, świeżymi truskawkami i utartą na grubych oczkach czekoladą.
    Tort należy odłożyć na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał, a biszkopt namiękł wspaniałymi smakami truskawek i bitej śmietany.

xxxx – dodatkowe informacje

Ja używam 700 ml śmietany. Jeśli chcemy grubsze warstwy kremu (niż te na zdjęciu), proponuję użyć całego litra.

Biszkopt do tego tortu jest bardzo delikatny i puszysty. Zatem – trudny w krojeniu. Robię taki, ponieważ nie wymaga on nasączania (np. ponczem) i jest dzięki temu idealny dla dzieci. Jeśli chcecie sobie „ulżyć” dodajcie 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do ciasta, będzie wówczas twardszy, łatwiej się pokroi, ale trzeba będzie go nasączyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietanowo - orzechowy
Następny przepis: Tort Smietanowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode