Tort śmietankowo-truskawkowy
Składniki:
- Składniki na biszkopt
- ✔ 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- ✔ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- ✔ 7 większych jajek
- ✔ 3/4 szklanki drobnego cukru
- Składniki na krem z mascarpone
- ✔ 750 g serka mascarpone
- ✔ 600 ml śmietanki kremówki 30%
- ✔ 120 g cukru pudru
- Pozostałe składniki
- ✔ 1kg truskawek – świeże
- ✔ 2 łyżki drobnego cukru
- ✔ 3 łyżki soku z cytryny
- Do dekoracji
- ✔ świeże truskawki
- ✔ listki mięty
- ✔ kinder bueno
- ✔ mini pianki
Tort śmietankowo-truskawkowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Obie mąki przesiać przez sito do miski.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez chwilę przy pomocy miksera, a następnie stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gładka, gęsta masa białkowa.
Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i piec 30 min w nagrzanym piekarniku na 180C góra-dół.
Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem i delikatnie zdjąć papier. Zostawić do wystudzenia, a następnie pokroić na 3 blaty.
-
2.
1/2 kg truskawek pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku z 2 łyżkami cukru, a pod koniec smażenia dodać cytrynę. -
3.
Na paterze ułożyć dolny blat biszkopta i wyłożyć na niego ostudzone truskawki. Na warstwę smażonych truskawek wyłożyć jeszcze 1/4 kremu.
Aby go zrobić należy ubić śmietankę z cukrem w wysokim naczyniu, a następnie dodawać po łyżce mascarpone i zmiksować. Na to położyć drugi blat, który trzeba nasączyć (na 100 ml wody dać 2 łyżki soku z cytryny), dopiero teraz kolejna warstwa kremu (trochę więcej niż 1/4). Na to kilka plasterków truskawek. Na kremie umieść ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. Trzeci blat przykryć warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadzić też na bokach tortu. Kremu jest dużo-wystarczy go do otynkowania całego tortu. -
4.
Z reszty truskawek wykonać dekorację. Truskawki pokroić w plasterki i przykładać do boków tortu przy samym dole lekko wciskać w krem. Górę tortu udekorować kawałkami truskawek, listkami mięty oraz kinder bueno.
Tort śmietankowo-truskawkowy – dodatkowe informacje
biszkopt można upiec dzień wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort śmietankowo - truskawkowy
Następny przepis: Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki