Tort śmietankowo-truskawkowy

Tort śmietankowo-truskawkowy

Tort śmietankowo-truskawkowy to absolutna klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jej urok tkwi w prostocie – składniki są łatwo dostępne, a smak truskawek idealnie komponuje się ze śmietanką. Przepis na ten pyszny deser jest prosty, ale efekt końcowy może zachwycić. Zaskakujące połączenie delikatnej, puszystej masy z kwaskowym akcentem dojrzałych truskawek tworzy niepowtarzalny smak, który wprost topi się w ustach. Dekoracja tortu z truskawkami daje wiele możliwości kreatywnego wykorzystania tych soczystych owoców. Tu nie ma miejsca na nudę – zobacz, jak udekorować tort truskawkami na różne sposoby, aby zachwycić gości.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
  • ✔ 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • ✔ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ✔ 7 większych jajek
  • ✔ 3/4 szklanki drobnego cukru
  • Składniki na krem z mascarpone
  • ✔ 750 g serka mascarpone
  • ✔ 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • ✔ 120 g cukru pudru
  • Pozostałe składniki
  • ✔ 1kg truskawek – świeże
  • ✔ 2 łyżki drobnego cukru
  • ✔ 3 łyżki soku z cytryny
  • Do dekoracji
  • ✔ świeże truskawki
  • ✔ listki mięty
  • ✔ kinder bueno
  • ✔ mini pianki

Tort śmietankowo-truskawkowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Obie mąki przesiać przez sito do miski.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez chwilę przy pomocy miksera, a następnie stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gładka, gęsta masa białkowa.
    Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i piec 30 min w nagrzanym piekarniku na 180C góra-dół.
    Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem i delikatnie zdjąć papier. Zostawić do wystudzenia, a następnie pokroić na 3 blaty.

  2. 2.
    1/2 kg truskawek pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku z 2 łyżkami cukru, a pod koniec smażenia dodać cytrynę.

  3. 3.
    Na paterze ułożyć dolny blat biszkopta i wyłożyć na niego ostudzone truskawki. Na warstwę smażonych truskawek wyłożyć jeszcze 1/4 kremu.
    Aby go zrobić należy ubić śmietankę z cukrem w wysokim naczyniu, a następnie dodawać po łyżce mascarpone i zmiksować. Na to położyć drugi blat, który trzeba nasączyć (na 100 ml wody dać 2 łyżki soku z cytryny), dopiero teraz kolejna warstwa kremu (trochę więcej niż 1/4). Na to kilka plasterków truskawek. Na kremie umieść ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. Trzeci blat przykryć warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadzić też na bokach tortu. Kremu jest dużo-wystarczy go do otynkowania całego tortu.

  4. 4.
    Z reszty truskawek wykonać dekorację. Truskawki pokroić w plasterki i przykładać do boków tortu przy samym dole lekko wciskać w krem. Górę tortu udekorować kawałkami truskawek, listkami mięty oraz kinder bueno.

Tort śmietankowo-truskawkowy – dodatkowe informacje

biszkopt można upiec dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietankowo - truskawkowy
Następny przepis: Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode