Tort Słony Karmel

Tort Słony Karmel

Przygotuj się na uczta dla podniebienia – Tort Słony Karmel. Cynkowym akcentem tego wyjątkowego wypieku jest złocisty, intensywny smak karmelu, umiejętnie przełamanej słonym akcentem. Delikatnie rozpływający się w ustach, to wyśmienity deser, który z pewnością dopełni każdą rodzinną biesiadę, urodziny czy święta. Niezwykle kremowy, jednocześnie intensywnie karmelowy charakter tortu zadowoli każdego miłośnika słodko-słonych połączeń. Prosty, jak wszystkie najwspanialsze rzeczy w życiu, lecz oszałamiający swoją głębią smaku! Oto tort karmelowy, który sprawi, że zatęsknisz za kolejnym kawałkiem już po pierwszym kęsie. Przepis na ten tort to kwintesencja cukierniczych smakołyków.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek w temperaturze pokojowej, 200g cukru, 150g mąki pszennego, 90g mąki ziemniaczanej, 15g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60g gorzkiej czekolady, 60g roztopionego masła.
  • Sos karmelowy: 200g cukru, 80g masła w temperaturze pokojowej, 120g słodkiej śmietanki 30-36% w temperaturze pokojowej, 1 płaska łyżeczka soli lub do smaku.
  • Krem śmietankowy: 500g zimnego serka mascarpone, 500g zimnej słodkiej śmietanki 30-36%, 3 łyżki sosu karmelowego z podanego wyżej przepisu.
  • Nasączenie: 250 ml herbaty, 2 łyżeczki cukru.
  • Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki.

Tort słony karmel – jak zrobić?

  1. Solony sos karmelowy: Cukier wsypać do dużej patelni z grubym i szerokim dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na mało-średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. Karmel nie może się przypalić lub być ciemny bo będzie gorzki. Cukru podczas karmelizacji nie mieszamy, potrząsamy patelnią gdy część cukru się roztopi. Kiedy cały cukier się roztopi dodajemy masło w temp. pokojowej i energicznie mieszamy rózgą do rozpuszczenia. Zdejmujemy patelnie i cienkim strumieniem wlewamy śmietankę w temp. pokojowej również energicznie mieszając. Na koniec dodajemy sól. Studzimy.
  2. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Przygotować dwie tortownice o średnicy 20 cm. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, a masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i łyżka po łyżce dodawać do nich cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać startą czekoladę i krótko zmiksować. Do piany dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części i przełożyć do dwóch tortownic. Piec 35 min. do suchego patyczka. Biszkopty ostudzić. Przekroić każdy na pół tak żeby wyszły cztery krążki.
  3. Nasączenie: Czarną herbatę zaparzyć w 250 ml wrzątku. Osłodzić i ostudzić.
  4. Krem śmietankowy: Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć razem do miski i ubić na gęsty krem zaczynając od małych obrotów stopniowo je zwiększając. Gdy krem jest gotowy dodawać po jednej łyżce sos karmelowy (3 łyżki). Ubijać tylko do połączenia składników.
  5. Składanie tortu. Położyć na paterze pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć sporo herbatą i rozsmarować cienko krem śmietankowy. Część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskając zrobić rant na około krawędzi biszkoptu. W środku wyłożyć 2-3 łyżki sosu karmelowego. Karmel przykryć cienką warstwą kremu śmietankowego. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć sporo herbatą. Zrobić krawędź z kremu śmietankowego a w środku wyłożyć 3 łyżki dżemu porzeczkowego. Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu. Nasączyć sporo herbatą, wyłożyć część kremu śmietankowego. Przykryć czwartym krążkiem, nasączyć pozostałą herbatą i posmarować cały tort pozostałym kremem. Ozdobić według uznania.

Tort Słony Karmel – dodatkowe informacje

Biszkopt do tego ciasta jest suchy musimy go bardzo dobrze nasączyć. Uwaga na karmel musi osiągnąć złoty kolor ciemny będzie gorzki. Cukier topimy na mało-średnim ogniu i nie mieszamy. Poruszamy patelnią dopiero jak spora część cukru się roztopi – podrzucamy nieroztopiony cukier na ten roztopiony. Pamiętajmy żeby jajka do biszkoptu oraz śmietanka i masło do sosu karmelowego były w temperaturze pokojowej.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort serce na walentynki i rocznice
Następny przepis: Tort śmietankowo - truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode