Tort serce
Keywords: przepis na tort w kształcie serca, tort serce przepis, tort serce jak zrobić, tort serce.
Składniki:
- biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30% (biedronka)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- masa kakaowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka
- dodatkowo:
- forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku
Tort serce – jak zrobić?
-
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
-
Masa śmietanowa: Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
-
Masa kakaowa: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.
Tort serce – dodatkowe informacje
Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Sachera
Następny przepis: Tort słodka trufla z czarną porzeczką, delikatną nutą wanilii i chrupką migdałową