Tort serce

Tort serce

Tort serce to symbol miłości i przyjaźni, idealny na wyjątkowe okazje takie jak Walentynki, rocznice czy urodziny bliskich osób. Ten piękny i efektowny deser z pewnością zrobi wrażenie na każdym. Ciekawy design i pyszny smak – to dwa najważniejsze atuty tortu serca. Stworzenie tego wyjątkowego tortu w domu może wydawać się trudne, jednak dzięki naszemu przepisowi odkryjecie, że jest to prościej niż myślicie. Odważcie się zatem podjąć to wyzwanie cukiernicze i zaskakujcie swoich bliskich niebanalnymi słodkościami.
Keywords: przepis na tort w kształcie serca, tort serce przepis, tort serce jak zrobić, tort serce.

Składniki:

  • biszkopt:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki tortowej
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa śmietanowa:
    • 330 ml śmietany 30% (biedronka)
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
    • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • masa kakaowa:
    • 330 ml śmietany 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 kopiasta łyżka kakao
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka
  • dodatkowo:
    • forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku

Tort serce – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.

  2. Masa śmietanowa: Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.

  3. Masa kakaowa: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.

Tort serce – dodatkowe informacje

Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Sachera
Następny przepis: Tort słodka trufla z czarną porzeczką, delikatną nutą wanilii i chrupką migdałową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode